3.5 C
Ankara
Pazartesi, Mart 11, 2024

“Asya’ya bakış açımızı komple değiştirmemiz lazım.”

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

DEİK Asean Çalışma Grubu Başkanı ve Türkiye-Tayland İş Konseyi Başkanı Cemil Çakar, dünyanın güç dengesinin Atlantik’ten Pasifik’e doğru kaydığına dikkat çekerek, “Asya’yı öğrenmemiz ve Asya’ya bakış açımızı komple değiştirmemiz lazım.” dedi

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ekonomiyi gündemde tutmak için başlattığı toplantıları devam ettiriyor. EGD’nin Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile birlikte gerçekleştirilen “Ticari Diplomasi Yolculuğu” buluşmalarının bu defakikonuğu DEİK Asean Çalışma Grubu Başkanı ve Türkiye-Tayland İş Konseyi Başkanı Cemil Çakar oldu.

EGD Yedek Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomi Gazetecisi Metin Can moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda Cemil Çakar, iki ülke arasındaki yatırım fırsatlarını anlattı.

“21. yüzyılın Asya yüzyılı olacağını düşünüyoruz.”

DEİK Asean Çalışma Grubu Başkanı ve Türkiye-Tayland İş Konseyi Başkanı Cemil Çakar

Asya ülkelerinin hala gelişim dinamiği en yüksek olan ülkeler olduğunu söyleyen Çakar, “2030’lu yıllarda Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi olması bekleniyor. Asya’yı öğrenmemiz ve Asya’ya bakış açımızı komple değiştirmemiz lazım.” dedi.

Çakar, dünyanın güç dengesinin Atlantik’ten Pasifik’e doğru kaydığına işaret ederek, “19. yüzyıl Avrupa, 20. yüzyıl Amerika yüzyılıydı. 21. yüzyılın ise Asya yüzyılı olacağını düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Sanal bir çizgi düşünün” diyen Çakar değerlendirmesine şu sözlerle devam etti:

“O güç ekseni, ekonomik ve politik gücün ortalamasını temsil eden bir çizgi olarak düşünürsek, çizgi şuan İran üzerinde. O çizgi batıdan kayarak doğuya doğru gidiyor. 2030’lu yıllarda Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi olması bekleniyor. Böylece, ekonomi ile politik güç paralel ilerliyor. Asya ülkeleri hala gelişim dinamiği en yüksek olan ülkeler. Büyüme hızı konusunda 2020 yılında Çin’in ardından Türkiye de ikinci pozitif büyüyen ülke oldu.”

Çakar, DEİK’te 17 ülke, 2 bölgeden oluşan bir Asya Pasifik bölge yapılanması olduğunu vurgulayarak, “İş konseylerindeki bütün yürütme kurulu üyeleri o ülkelerle iş yapma tecrübesi yüksek, bölgeyi iyi tanıyan arkadaşlarımız. Asya’nın potansiyelini ve geleceğini daha yakinen hissetme şansına sahibiz. Asya’nın önemini görerek, bu bölgeye ülkemiz iş dünyasının farkındalığını artırmak konusunda bir girişime ihtiyaç olduğunu düşündük. Asya’yı öğrenmemiz ve Asya’ya bakış açımızı komple değiştirmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

DEİK Asean Çalışma Grubu Başkanı ve Türkiye-Tayland İş Konseyi Başkanı Cemil Çakar, son olarak Tayland ile ilgili bilgiler paylaştı. Tayland’ın, özellikle küçük işletmelerin çok olduğu bir ülke olduğunu kaydeden Çakar; “Ülkede turizm sektörü hala hassasiyetini koruyor. Globalleşme, sadece çok büyük şirketlere hizmet eden, küçük şirketlerle eşit rekabet edilmediği için hoşnutsuzluk yaratan bir hal aldı. Milliyetçilik, pandemi süreciyle birlikte artmaya başlayınca dünyada daha çok bölgeselleşme eğilimi başladı.” şeklinde konuştu. 

Bu haber de ilginizi çekebilir: 2021 dünya için ekonomik buhran yılı olabilir

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...