Açlık yeniden yükselişte

0
417
Graziano da Silva dünyada açlıktan mustarip olan insanların yaklaşık yüzde 60’ının çatışma ve iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerde yaşadığını vurguladı. Fotoğraf: ©FAO/ Carlo Perla

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyada açlığın yıllar süren iyileşmeden sonra yeniden yükselişe geçtiğini açıkladı. FAO’ya göre yükseliş oranı, çatışmalardan ve iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerde daha fazla…

Dünyadaki aç insan sayısı 2015’ten bu yana yükselirken yıllar süren iyileşme tersine döndü. Açıklama, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) iki yılda bir gerçekleşen konferansın açılış konuşmasında Genel Direktör José Graziano da Silva’dan geldi.

Graziano da Silva dünyada açlıktan mustarip olan insanların yaklaşık yüzde 60’ının çatışma ve iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerde yaşadığını vurguladı.

FAO halen 19 ülkenin müzmin kriz durumunda bulunduğunu tespit ederken bunların sıklıkla kuraklık ve sel gibi aşırı iklim olaylarına maruz kaldığını bildirdi.

FAO Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’in yüksek kıtlık riski altında bulunduğuna ve 20 milyon insanın bundan ciddi şekilde etkilediği mesajı verdi.

Graziano da Silva çoğunluğu kırsal kesimde yaşayan bu insanların geçim kaynaklarının yıkıma uğradığını belirterek “bunların birçoğunun göç ıstırap istatistiklerini arttırmaktan başka seçenek bulamadığını” kaydetti.

FAO Genel Direktörü “Açlığın kökünü kazımak için güçlü siyasi taahhüt çok temel bir unsur ancak bu yeterli değil. Açlık ancak ülkeler vaatlerini özellikle ulusal ve yerel seviyede yerine getirirse bozguna uğratılabilir.” diye konuştu.

Graziano da Silva “Barış elbette krizleri sona erdirmek için kilit unsur ama harekete geçmek için barışı bekleyemeyiz.” diye ekledi.

Genel Direktör FAO Konferansı’nın (3-8 Temmuz) organizasyonun çalışma programlarını ve bütçelerini gözden geçiren ve oylayan ve gıda ile tarıma dair öncelik alanlarını tartışan en yüksek yönetim organı olduğunu kaydetti. Toplantılara aralarında bir devlet başkanı, bir başbakan, 82 bakan ve uluslararası organizasyonlar, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık bin 100 kişi katılıyor.

FAO’nun önümüzdeki iki senedeki öncelikleri arasında sürdürülebilir tarımın teşviki, iklim değişikliği uyumu, yoksulluğun düşürülmesi, su kıtlığı, göç, beslenme, balıkçılık, ormancılık ve antimikrobiyal direnç gibi konular yer alıyor.

Geniş destek ve eylem ihtiyacı

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni Nijerya’nın kuzeyini, Somali, Güney Sudan ve Yemen’i etkileyen II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü gıda krizi görünümünün “İstifa etmek zorunda değiliz ama yenilenen ve sıra dışı çabalarda bulunmak zorundayız.” anlamına geldiğini söyledi.

Gentiloni BM’nin Sıfır Açlık hedefinin barış, adalet, eşitlik ve dünyanın geleceğini korumak için bir yol olduğunu anlattı.

Graizano da Silva “İnsanları kamplara koyarak koruyamayız. Yaşamlarını kurtarmak için onların geçim kaynaklarını kurtarmalıyız.” dedi.

Papa Francis de Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Cardinal Pietro Parolin tarafındam okunan mesajında FAO’nun gündemine güçlü desteğini açıklarken dayanışma ve insan haklarının tanınmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz