AB – Meksika ticaret görüşmeleri hız kazanıyor

0
579
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği Ticaret Komisyonu Üyesi Cecilia Malmström ile Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo’nun, 3-7 Nisan ve 26-29 Haziran tarihlerinde görüşeceklerini açıkladı.

Avrupa Birliği, Donald Trump ile Meksika arasında yaşanan anlaşmazlıkların ardından Meksika ile ticaret görüşmelerini hızlandırma ve ekonomik ilişkileri güçlendirme kararı aldı.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği Ticaret Komisyonu Üyesi Cecilia Malmström ile Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo’nun, 3-7 Nisan ve 26-29 Haziran tarihlerinde görüşeceklerini açıkladı.

Malmström ve Guajardo yaptıkları ortak açıklamada; “Dünyada korumacılığın endişe verici bir şekilde yükselişine şahit oluyoruz. Birlikte ve hem fikir paydaşlar olarak küresel, açık bir işbirliği fikrini desteklemeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Euractiv’in haberine göre, Avrupalı liderler şimdiden Amerika’yı Trans-Pasifik Anlaşmasından (TPP) çeken Amerika’nın yeni liderinin korumacı politikasından Avrupa’nın faydalanması gerektiğini ve Avrupa’nın olası yeni ticari ortakları ile görüşmeler başlatması gerektiği görüşünde.

Meksika şu anda Amerika ve Kanada ile 20 yıldan uzun süredir yürürlükte olan Kuzey Amerika Ticaret Anlaşmasının tekrar müzakere edilmesi ve muhtemelen Amerika ithalatında vergi oranlarının yükselmesi olasılığı ile karşı karşıya.

2000 yılından beri Avrupa Birliği ve Meksika arasında yürürlükte olan serbest ticaret anlaşmasının güncellenme çalışmalarına geçen yıl başlanmıştı. Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre yeni anlaşma ile et, süt ürünleri, hububat ve belli sebze ve meyvelerin ticaretine daha fazla serbestlik getirilmesi amaçlanıyor.

Avrupa Birliği, Amerika ve Çin’in ardından Meksika’nın en önemli üçüncü ticaret ortağı konumunda. Avrupa Birliği ve Meksika ticareti 2000 – 2015 yılları arasında iki kattan daha fazla oranda büyüme sergileyerek, 2015 yılında 53 milyar avroya ulaştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz