AB-ASEAN ticaret görüşmeleri tekrar başlıyor

0
645
Avrupa Birliği Ticaret Komisyonu üyesi Cecilia Malmström Filipinlerin başkenti Manila’da gazetecilere yaptığı açıklamada 10 Mart tarihinde AB ve ASEAN ülkeleri üst düzey yetkilileri arasında ticaret görüşmelerine tekrar başlanması amacıyla bir sistem oluşturulması kararına varıldığını ancak şimdilik bir zaman çerçevesi belirlenmediğini açıkladı.

Avrupa Birliği ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği yaptıkları ortak açıklamada iki bloğun ticaret anlaşması planlarını tekrar uygulamaya koymayı amaçladıklarını belirttiler.

Avrupa Birliği (AB) ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) 2007 yılında ticaret anlaşması görüşmelerine başlamış ancak iki yıl sonra görüşmeler bir sonuç alınamadan sona erdirilmişti.  Avrupa Birliği ASEAN üye ülkeleri ile ikili ticaret anlaşması görüşmeleri gerçekleştirmeyi tercih etmişti.

Ancak ikili görüşmeler tam anlamıyla başarıya ulaşamadı. Şimdiye kadar sadece Singapur ve yakın zamanda Vietnam ile anlaşmaya varıldı ancak anlaşmalar henüz hayata geçirilemedi.

Hatta AB ve Singapur arasında yapılan ticaret anlaşmasının meşrutiyeti konusu (Birliğin tek başına anlaşmaya son halini veremeyeceği gerekçesi ile)  Avrupa Adalet Divanına taşındı.

Euractiv.com’un haberine göre, Avrupa Birliği Ticaret Komisyonu üyesi Cecilia Malmström Filipinlerin başkenti Manila’da gazetecilere yaptığı açıklamada 10 Mart tarihinde AB ve ASEAN ülkeleri üst düzey yetkilileri arasında ticaret görüşmelerine tekrar başlanması amacıyla bir sistem oluşturulması kararına varıldığını ancak şimdilik bir zaman çerçevesi belirlenmediğini açıkladı.

Malmström; “Büyümekte olan iki pazar arasında bağlantı kurulmasının ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasının önemli olduğuna inanıyoruz. AB ve ASEAN arasında bölgeler arası ticaret anlaşmasına varmak yıllardır üzerinde durduğumuz uzun vadeli hedefimiz olmuştur. Şimdi bu doğrultuda ilerliyoruz.” açıklamasında bulundu.

ASEAN ile gerçekleştirilecek bir ticaret anlaşması AB’nin dünyanın en büyük yedinci pazarına erişimini sağlayacak.

Toplam nüfusu 622 milyon civarında olan ASEAN bölgesi ekonomisi 2.6 trilyon dolarbüyüklüğe sahip. Avrupa bölgenin en önemli ithalatçıları arasında yer alıyor.

2007 yılında başlamış olan ticaret anlaşması görüşmeleri ağırlıklı olarak farklı politik sistemlere sahip, ekonomik büyüklükleri arasında oldukça büyük farklılıklar bulunan on farklı  Güneydoğu Asya ülkesinin ortak standartlar oluşturmasının zorluğu nedeniyle askıya alınmıştı.

http://www.euractiv.com/section/asean/news/eu-asean-trade-talks-show-signs-of-life/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz