AB ve Afrika Birliği, sürdürülebilir tarımda işbirliğine gidiyor

0
913
AB-Afrika Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı gıda ve besin güvenliğinde bu ve benzeri engellerin inovatif bir yolla aşılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

4-5 Nisan tarihlerinde Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da Avrupa Birliği ve Afrika Birliği arasında gerçekleştirilen üst düzey politika diyaloğunun  (HLPD) ana başlığı ‘sürdürülebilir tarımın güçlendirilmesi’ oldu.

Avrupa ve Afrika arasında uzun soluklu bir araştırma ve inovasyon ortaklığı oluşturulmasını hedefleyen ve bu yönde kıtalararası projeleri yöneten PROIntensAfrica, Avrupa Birliği ve Afrika Birliği arasında gerçekleştirilen üst düzey politika diyaloğunun ardından gerçekleştirilen Paydaşlar Forumunda da yer alıyor.

Afrika ve Avrupa Birliği’nden üst düzey yetkililer 4-5 Nisan tarihlerinde Etiyopya’nın başkentinde gerçekleştirilen Üst Düzey Politika Diyaloğu toplantısında bir araya geldiler. Araştırma ve inovasyon politikalarının görüşüldüğü toplantıda ayrıca ortak bir “Gıda ve Besin Güvenliği ile Sürdürülebilir Tarım için AB-Afrika Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı Yol Haritası” yayımlandı. Bilim, Teknoloji ve İnovasyon konularında iki bölge arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla uzun vadeli önceliklerin belirlenmesini ve uygulanmasını amaçlayan Üst Düzey Politika Diyaloğu, “Gıda ve Besin Güvenliği ile Sürdürülebilir Tarım (FNSSA)” alanını ilk tematik önceliği olarak belirledi.

Üst Düzey Politika Diyaloğu Zirvesinin ardından gerçekleştirilen paydaş toplantısında PROIntensAfrica proje koordinatörlerinden Oluwole Fatunbi  ve Hollanda Wageningen Üniversitesinden Huub Löffler proje ve projenin uzun vadeli ortaklık çıktılarını sunacaklar.

Mr. Löffler; “Zirvede kabul edilen yol haritasında PROIntensAfrica’ya da yer veriliyor. PROIntensAfrica, yol haritasının konu başlıklarından sürdürülebilir tarımın kuvvetlendirilmesi konusunda öngörülen araştırma ve inovasyon faaliyetlerini uygulamaya koyabilecek konumda olarak değerlendiriliyor.” açıklamasında bulundu.

Araştırma ve inovasyon ortaklığı için özgün bir model

PROIntensAfrica uzun vadeli ve çok sayıda katılımcının yer aldığı araştırma ve inovasyon ortaklığı oluşturmanın yanı sıra Avrupa ve Afrika’daki politika düzenleyiciler ve araştırmalara fon sağlayan organizasyonlar arasında bir köprü görevi üstleniyor. Afrika’da tarımın sürdürülebilir bir şekilde güçlendirilmesi ve aynı zamanda Avrupa’da tarım için bilgi üretimi amacıyla Afrika ve Avrupa arasında stratejik bir araştırma ve inovasyon ortaklığı kurulması hedefleniyor.

Girişim bünyesinde araştırma organizasyonlarından ve ilgili organizasyonlardan 15 Avrupalı ve 8 Afrikalı ortak görev alıyor.

Gıda ve besin güvenliğinin ve Afrikalıların yaşamlarının iyileştirilmesini, zengin çeşitliliğin araştırılması ve kullanılması yoluyla doğal kaynak temelinin güçlendirilmesi ve böylece Afrika’nın tarımsal gıda sisteminin sürdürülebilir bir şekilde güçlendirilmesi girişimin temel amaç olarak belirtiliyor.

Mr. Fatunbi; “Kaynakların, fon ve altyapının ortak kullanımı, potansiyel etkiyi arttıracak ve aynı konuda gereksiz yere tekrar tekrar çalışılmasının önüne geçecektir.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Güçlendirme analizlerinin yarısı tamamlandı

Sürdürülebilir güçlendirme; üretimi çevresel, ekonomik ve sosyal olarak  sürdürülebilir bir şekilde arttırmalı, inovatif enerji kaynaklarını araştırmalı ve iklim değişikliğine adaptasyona ve iklim değişikliğinin etkilerinden en az şekilde etkilenilmesine yardımcı olmalı. Tarım alanında sürdürülebilir güçlendirme ayrıca; yoksulluğun azaltılması, tarım ve tarım sanayisinde istihdam fırsatı ve kadınların güçlendirilmesi gibi sosyal ve ekonomik etkileri de geliştirmeli ve teşvik etmeli.

Mr. Löffler; “PROIntensAfrica, mevcut ödenekleri ve Avrupa-Afrika ikili ve çok taraflı ortaklıklarında yönetim mekanizmalarını yeniden gözden geçirerek analizini şimdiden yaptı. Ayrıca PROIntensAfrica sürdürülebilir güçlendirme konusunda oldukça sağlam temelli bir anlayışla çalışmalarını gerçekleştiriyor. Gelecek 12 ay boyunca uzun vadeli ortaklığın ortak vizyonunu şekillendirerek Yol Haritasının uygulanmasına katkı sağlayacağız.” açıklamasında bulunuyor.

Gıda ve Besin Güvenliği ve Sürdürülebilir Tarım için AB-Afrika Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı Yol Haritası

Dünya genelinde açlık seviyesi, beslenme konusunda dengesizliklerin artış göstermesi ve dünya nüfusunun artan talebini sürdürülebilir bir gıda üretim sistemi ile karşılayabilme ihtiyacı, gıda ve besin güvenliği ve sürdürülebilir tarım konusunda AB-Afrika Araştırma ve İnovasyon Ortaklığının kurulmasının öncelikle nedenleri arasında yer alıyor. Ayrıca tarım, bilim, teknoloji ve inovasyon başlıklarında ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesi yönünde Afrika ve Avrupa bölgesel politikaları ortak bir noktada buluşuyor.

Gıda ve besin güvenliğinde bilim, teknoloji ve inovasyon konularında Avrupa ve Afrika arasındaki mevcut işbirliğinin önündeki engellerden biri, sürdürülebilir bir inovasyon geliştirilebilmesi için (yeni ve geleneksel) çabaların ve bilgilerin yeterli bir şekilde mobilize edilememesi.

AB-Afrika Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı gıda ve besin güvenliğinde bu ve benzeri engellerin inovatif bir yolla aşılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Gıda ve Besin Güvenliği ve Sürdürülebilir Tarım alanında, araştırma ve inovasyon politikaları, programları ve fon mekanizmalarının gelişmiş koordinasyonunun sağlanması; sinerji yaratmak için geçmiş deneyimlerden faydalanılması ve yatırımların en iyi şekilde kullanılmasını sağlaması ve bu alanda eksikliklerin belirlenmesi; araştırma ve inovasyon arasında bağ kurulmasının sağlanması; yerel düzeyde etkinin arttırılması için ilgili tüm paydaşların sürece dahil edilmesi; ortak bir şekilde dizayn edilmiş, sahiplenilmiş, yönetiliyor ve kaynaklandırılıyor oluşu; araştırma alt yapısı ve araştırma ve inovasyon kapasitesi, Araştırma ve İnovasyon Ortaklığının önemli özellikleri arasında yer alıyor.

AB-Afrika Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı ortak araştırma ajandasının temelinde dört öncelikli konuya yer veriliyor; sürdürülebilir güçlendirme, beslenme için tarım ve gıda sistemleri, tarımsal ticaretin ve pazarların geliştirilmesi ve genişletilmesi ve bu üç başlığın da kapsamı dahilindeki bazı ortak konular. Bu dört konu başlığı altında üzerinde anlaşmaya varılmış olan kriterler kapsamında araştırma projeleri belirlenecek.

Kısa ve orta vadede Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı mevcut ve gelecekteki; iki bölge arası, bölgesel ve üye ülkelere ait projeler, programlar ve destek mekanizmalarından yararlanacak. Uzun vadede ise Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı, özgün yaklaşım ve yöntemlerden faydalanacak, Ortaklığın uygulanmasını destekleyecek ve ayrıca izleme ve değerlendirmede yeni bir bakış açısı sağlayacak bir yapı oluşturmayı hedefliyor. Böyle bir yapının, gıda sisteminde farklı disiplinlerden ve farklı sektörlerden kişileri bünyesinde barındırarak tüm zinciri temsil etmesi hedefleniyor.

2014 ve 2017 yılları arasında Araştırma ve İnovasyon Ortaklığının geliştirilmesi için yapılan yatırımların toplamda 70 milyon avro civarında olması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz