AB’den krizdeki çiftçiye istisnai tedbirler

0
726
Avrupa Birliğinde 2015 yılı Nisan ayında kotaların yürürlükten kalkmasının ardından aşırı süt üretimi fiyatlarda düşüşe neden oldu. Eylül ayında açıklanan 500 milyon avroluk yardım paketine rağmen fiyatlar dengelenemedi.

Avrupa Komisyonu krizdeki Avrupalı çiftçileri daha fazla destekleyebilmek için istisnai tedbirleri hayata geçiriyor. Komisyon’dan yapılan açıklamada; “Bu önlem paketinin Avrupa tarım pazarı üzerinde gerçek ve olumlu bir etkisi olabilir ve bu önlem paketine başarılı olması için bir şans tanınmalı.” denildi.

Avrupa Komisyonu Avrupa Birliğinde çiftçilerin desteklenmesi ve AB iç pazarının korunması amacıyla Ortak Tarım Politikası (CAP) kapsamında mevcut olan tüm araçları kullanarak istisnai tedbirler paketi oluşturduğunu 14 Mart Pazartesi günü açıkladı.

Açıklamada, mevcut tarımsal krizin derinliğinin ve sürekliliğinin bilincinde ve Üye Ülkeler seviyesinde çiftçilerin desteklenmesi konusunda gerçekleştirilen çabaların farkında olan Komisyon’un, bu durum karşısında bir tedbir paketi hazırladığı kaydedildi.

Avrupa Birliği Tarım Bakanlarına Komisyon Üyesi Hogan tarafından açıklanan tedbirlerin, Eylül ayında açıklanan 500 milyon avroluk destek paketini tamamlayıcı olması amaçlanıyor. Hogan, hazırlanan tedbir paketinin, Komisyon’un Avrupalı çiftçilere destek olma görevini gerçekleştirme konusundaki kararlılığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Tarım Bakanları Konseyinde gerçekleştirdiği konuşmada Hogan; “Meclis üyelerinin verdiği yetki kapsamında gerekli tüm vasıtaları kullanarak AB çiftçilerinin yararına olacak hem kısa vedeli hem de uzun vadeli tedbirleri almaya hazırım. Fiyatlar karşısında çiftçilerimizin dirençli olabilmelerini sağlayabilmek ve çiftçilerimize acil olarak yardım sağlayabilmek için uygun vasıtaları ve yolları kullanmalıyız. Bugün açıkladığımız önlemler paketi oldukça kapsamlı, pakette yasal ve bütçesel sınırlar içerisinde olabileceği kadar çok önlem yer alıyor. Bu önlem paketinin Avrupa tarım pazarı üzerinde gerçek ve olumlu bir etkisi olabilir ve bu önlem paketine başarılı olması için bir şans tanınmalı.” dedi.

Pek çok krizin yaşandığı ve bütçesel sınırlamalarla karşı karşıya olunan bu dönemde Komisyon, iki yıl için 1 milyar avrodan daha fazla miktar bir parayı kullanıma açtı. Bu miktara Eylül 2015’te açıklanmış olan 500 milyon avroluk destek paketi de dahil.

Komisyon açıklanan önlemlerin her Üye Ülkenin kendi ulusal durumuna göre uyarlanabileceğini ve önlemlerin bu şekilde hayata geçirebileceğini belirtiyor. Süt, domuz eti, meyve ve sebze sektörleri bu önlem paketinin temelini oluşturuyorlar.

Toplantıda görüşülen önlemlerden bazıları arasında şunlar yer alıyor:

Gönüllü tedarik yönetimi uygulaması (Madde 222)

Komisyon sınırlı bir süre için süt sektöründeki üretim organizasyonlarının, sektörler arası organizasyonların ve kooperatiflerin üretim ve tedarikleri konusunda gönüllü anlaşma sağlamaları için çalışacak.  Ortak Pazar Organizasyonunun Madde 222 olarak adlandırılan, tarımsal sektöre özgü bu önlem pazarda ciddi bir dengesizlik olması durumunda uygulanabiliyor. Komisyon bu maddenin süt sektöründe uygulanması için mevcut durumda koşulların sağlandığı görüşünde. Ortak Tarım Politikalarında 2013 yılında yapılan bir değişiklikle gelen bu önlem daha önce hiç kullanılmamıştı.

Yardımlarda geçici artış

Komisyon, Üye Ülkelerin kendi çiftçilerine kişi başına yılda en fazla 15,000 avroluk bir yardım sağlamasını geçici olarak kabul etme konusunu değerlendiriyor.

Yağsız süt tozu ve tereyağında limitin iki katına çıkarılması

Komisyon yağsız süt tozu için 109,000 ton olan tavan miktarı 218,000 tona, tereyağı için 60,000 ton olan tavan miktarı 100,000 tona çıkaracak.

Tedarik zincirinde üreticilerin güçlendirilmesi

Üreticilerin gıda tedarik zincirindeki rolü ve durumu kaygı uyandırmaya devam ediyor. Tarımsal Pazar Özel Komitesi tedarik zincirinde dengenin sağlanması konusunda vardığı sonuçları ve yasal tavsiyelerini sonbaharda açıklayacak. Ayrıca ulusal temsilcilerin özellikle süt sektörünü değerlendirmek amacıyla Tarımsal Pazar Özel Komitesi ile birlikte bir toplantı gerçekleştirmesine karar verildi.

Uluslararası Ticaret

TTIP görüşmeleri konusunda Komisyon tarım alanındaki hassasiyetin farkında olduğunu belirtiyor. Komisyon Üyesi Hogan AB’nin çıkarlarını korumak ve AB ürünleri için yeni pazarlar açmak konusunda kararlı.

Tanıtım

Yeni pazar bulma konusunda tanıtım kampanyaları önemli bir rol oynuyor. Sadece AB tarımsal üretiminin tanıtımının desteklenmesi için 2016 bütçesi 110 milyon avronun üzerinde. Bu miktarın 30 milyonu süt ve domuz eti sektörleri için ayrılmış durumdaydı. Komisyon toplantısında 30 milyon avronun bu sektörlerdeki mevcut durum göz önüne alınarak bir miktar daha arttırımasına karar verildi.

Rusya ve Yasaklar

Komisyon bitki sağlığı ile ilgili Rusya yasağını kaldırmak için uzun zamandır gösterdiği çabaları sürdürüyor. Komisyonun AB ve Rusya arasında ticareti yeniden başlatma çabalarına rağmen çok az yol alınabildi. Ancak bazı ülkelerin bitki sağlığı ile ilgili adil olmayan uygulamalarının kaldırılması sağlanarak ticaret akışında bir yükselme sağlandı. Bu ülkeler arasında; Amerika, Japonya, Brezilya ve Ukrayna bulunuyor.

Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Stratejik Yatırımlar Fonu, Mali araçlar

Komisyon çiftçilerin ve üreticilerin daha rekabet edebilir hale getirilmesine yardımcı olabilmek amacıyla finansal araçların geliştirilmesi konusunda Komisyonun Avrupa Yatırım Bankası ile gerçekleştirdiği ortaklığa öncelik verecek.

Üye Ülkeler tarım sektörüne yatırım için Avrupa Stratejik Yatırımlar Fonu’nun sunduğu fırsatları değerlendirmeleri konusunda teşvik ediliyor.

Meyve ve Sebze Sektörü

Komisyon meyve ve sebze sektörü için almış olduğu istisnai önlemlerin süresini uzatmayı değerlendiriyor.

Kırsal Kalkınma

Komisyon Üye Ülkelerle birlikte çalışarak kırsal kalkınma programlarının mevcut krize nerede ve nasıl daha fazla katkı sağlayabileceğini değerlendirecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz