Çin süt ürünleri sektörü büyük fırsatlar sunuyor

0
1214

Kantar Worldpanel tarafından yayımlanan yeni bir rapor, Çin süt ve süt ürünleri pazarının mevcut durumunu ortaya koymanın yanı sıra uluslararası şirketler için Çin’in bu alanda fırsatlar ülkesi olduğuna da dikkat çekiyor.

Uluslararası danışmanlık ağı Kantar Worldpanel tarafından yayımlanan ‘Çin süt ve süt ürünleri pazarında büyüme fırsatları’ raporu Çin’de süt ve süt ürünleri sektörünün hala büyümeye devam ettiğini ve yerel ve uluslararası şirketler için fırsatlar sunduğunu açıklıyor.

DairyReporter internet sitesine konuşan Kantar Worldpanel Genel Müdürü Jason Yu; “Süt ve süt ürünleri, hızlı tüketim ürünleri pazarında hala en hızlı büyüyen sektörlerden biri. Süt ve süt ürünleri pazarı genel pazar ortalamasından iki, üç kat daha hızlı büyüme sergiliyor ve bir de Çinlilerin kaliteli süt ürünlerine aç olduğunu göz önüne alırsak, bu pazarın hala büyük bir potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.” açıklamasında bulunuyor.

china_bazaar Çin’de şehirli aileler

Kantar verilerini 373 farklı şehirde yaşayan 40,000 aileden elde ediyor. Yu; “Ailelere barkod okuyucuları veriyoruz ve her alışverişe gittiklerinde satın aldıkları ürünleri bu şekilde kayıt altına almalarını sağlıyoruz.” diyor.

Yu, elde edilen bu verilerin daha sonra uluslararası şirketlerle ve Çin’deki büyük şirketlerle paylaştıklarını belirtiyor.

Yu; “Şu anda pazar, süt ürünleri pazarının neredeyse %90’ını kontrol eden Mengniu, Yili ve Bright gibi büyük, yerel şirketlerin hakimiyetinde.” açıklamasında bulunuyor.

Fırsatlar

Ancak uluslararası süt ürünleri şirketlerinin de hala Çin’de bir etki yaratma şansı bulunuyor.

Kantar, sıklıkla henüz Çin pazarına girmemiş olan markaların danışmanlık hizmetine başvurduğu bilgisini paylaşıyor. Çin’de başarılı bir şekilde var olmak isteyen markaların; rekabet ortamını, tüketicilerin tercihlerindeki değişimleri ve pazar fırsatları için nasıl mali kaynak bulabilecekleri konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor.

Çin pazarı büyük fırsatlar sunuyor olsa da Yu rekabet yoğunluğundan dolayı büyük Çin şirketleri ile rekabet etmenin kolay olmadığına da dikkat çekiyor.

Yu; “Şirketi başarıya götürecek bir strateji oluştururken ilk önce pazarı anlamak çok önemli” değerlendirmesinde bulunuyor.

Arla’nın pazara girişi

Yu pazara girmenin farklı yolları olduğunu belirtiyor. Örneğin Danimarkalı bir üretici kooperatifi kuruluşu olan Arla, Çin pazarında başarıyı yakalamak için Mengniu şirketiyle bir ortaklık gerçekleştirdi.

Yu; “Arla, Mengniu’nun dağıtım kanallarından ve pazarlama alt yapısından faydalanarak Çin’de markasının bilinirliğini artırıyor. Ortaklık yoluyla iki şirket ürünlerinin Çinli tüketiciler için daha erişilebilir olmasını sağlıyor. Bunu tek başlarına yapmaları her iki şirket için de daha maliyetli olurdu. İşte ortaklık da Çin pazarına girmenin bir yolu.” açıklamasında bulunuyor.

Rapor süt ve süt ürünleri sektöründe kategorilerin %58’inin büyüme sergilediğini gösteriyor. Yoğurt ve süt pazarları satışlarda %7,5’lik büyüme ile genel pazarın çok üzerinde bir büyüme sergiliyor.

Fırsatlar

Kantar Worldpanel araştırması Çin’de şehirli ailelerin 2015 yılında ortalama süt ve süt ürünleri tüketiminin 59,7 litre olduğunu gösteriyor. Çin’deki bu tüketim rakamı Avrupa Birliği ülkelerinin tüketiminden %20 daha az.

Ancak rapor ülkede iki çocuk politikasının uygulanması ile Çin’de süt ve süt ürünleri endüstrisinin büyüme için daha geniş bir alana sahip olacağına da dikkat çekiyor.

Rapor ayrıca yüksek kaliteli ürünlerin piyasaya sunumunun ardından kısa bir süre içerisinde tüketicilerin beğenisini kazanarak büyümeye yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor. Bunun bir örneği San Yuan Süt Ürünleri şirketinin yeni ürünü Browning. Browning markası şirketin Pekin bölgesinde %4.3 oranında büyümesine katkı sağladı. Browning markası piyasaya sürülmesinin ardından sadece 24 hafta içerisinde Pekin bölgesinde tüketicilerin %8,1’ine ulaşmayı başardı.

Gençler sayesinde tüketim artıyor

Kantar Worldpanel araştırması hane başına piyasaya sürülen yeni süt ürünlerinin sayısının her geçen yıl artış gösterdiğini ortaya koyuyor. 2013 satın alınan ürün sayısı ortalama altı iken bu sayı 2015 yılında 6,2’ye yükseldi. Bu da yeni ürünlerin, tüketicilerin satın aldıkları ürün çeşitlerinin artış göstermesine ve sektörde satışların artmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Araştırma ayrıca genç ve çocuklu ailelerin yılda ortalama 6.6 süt ürünleri kategorisinden ürün satın aldığını ve yılda ortalama 61.7 litre süt ve süt ürünü tükettiğini gösteriyor. Bu rakamlar daha yaşlı ve yetişkinlerden oluşan ailelerde daha düşük, bu aileler ortalama 5.7  süt ürünleri kategorisinden ürün satın alıyor ve yılda ortalama 57.2 litre süt ve süt ürünü tüketiyor.

İthal süt

Kantar’ın verileri Çin’de ithal sütün yerel sütten daha hızlı bir büyüme sergilediğini gösteriyor.

Yu, tüketicilerin yerel sütün kalitesine güveninin arttırılmasının yerel süt üreticileri için bir öncelik olduğunu belirtiyor.

Büyüme fırsatları

Raporun sonuç bölümünde Çin’in hala büyüme fırsatına sahip olduğu belirtiliyor.

Raporda süt ve süt ürünleri üreticilerinin, Çinlileri süt ve süt ürünleri tüketmenin yararları konusunda bilgilendirmesi gerektiği de ayrıca belirtiliyor.

Genç tüketiciler daha fazla kategoriden ürün denemeye açık oldukları için gençlere yönelik geniş bir ürün yelpazesi sunabilmek önem taşıyor.

Şirketlerin ürün inovasyonuna yatırım yapması önemli. Kantar raporu sağlık yararlarının önemli bir başlık olduğuna dikkat çekiyor.  Raporda ürünlerin tüketicilerin hayatlarına nasıl fayda sağlayacağı konusunda iletişimde bilimsel bir yaklaşım kullanılmasının başarıyı da beraberinde getireceği belirtiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz