Kanatlı sektöründen 24 firmaya, Japonya’ya ihracat vizesi

0
548
Japonya Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanlığı’nın web sayfasında yayınlanan listeye göre Türkiye’nin en büyük kanatlı et üreticisi 24 firmaya ait 30 üretim tesisisin Japonya’ya kanatlı eti ihracatının yolu açılmış durumda.

Türk Kanatlı Sektörü, yıllık 3 milyar dolar kanatlı eti ithal eden Japonya’ya ihracata başlıyor. Sektörden 24 firma, Japonya’ya ihracat için vize aldı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit, Japonya’ya Türk kanatlı sektörünün ihracat kapısının açılmasının sektör için dünya genelinde referans olacağını belirtti.

İhracatta Türkiye’nin yıldız sektörleri arasında yer alan kanatlı sektörü, 2014 yılından bu yana Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü çalışmalar sonrasında Japonya’ya ihracat için gerekli teknik şartları yerine getirdi ve Japonya’ya kanatlı eti ihracatının yolu açıldı.

29 Eylül 2017 tarihinde Japonya’nın Türk kanatlı ürünleri ithalatının yolunu açan kararının Ekonomi Bakanlığı ile paylaşıldığını belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, kanatlı eti ithalatında yıllık 3 milyar dolarlık bir pazara sahip olan Japonya’ya ihracata başlayacak olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Kanatlı sektöründe Japonya’ya ihracat vizesi alan firmalar:

-Abalıoğlu Yem Soya ve Tekstil San A.Ş.,

-Akdeniz Toros Et ve Et Mamulleri San. Ve Dış Tic. A.Ş.,

-Akyem Adana Yem Yağ. Biodizel Tarım ve San. Tic. A.Ş.,

-As Tavukçuluk Tarım İşlt. San. Ve Tic. Ltd. Şti.,

-Banvit Bandırma Vit. Yem San. A.Ş.,

-Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Pazarlama San. ve Tic. A.Ş. Bolu Kesimhane,

-BGN Gıda Oto. Eml. Paz. ve Dan. Ltd. Şti.,

-Bolu Kalite Yem Sanayi Anonim Şirketi-Bolca Hindi,

-Bupiliç Entegre Gıda San. ve Tic. A.Ş.,

-C.P Standart Gıda San. Ve Tic. A.Ş.,

-Ege-Tav. Ege Tarım Hayv. Yatr. Tic.ve San. A.Ş.,

-Erpiliç Entegre Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Tic. Ltd. Şti.,

-Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürün. Tic San A.Ş,

-Güres Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Tic. A.Ş.,

-Haspiliç A.Ş. Piliç Et ve Et Ürünleri Tesisi, Hastavuk A.Ş. Piliç Kesimhanesi, 

-Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşl. San. Tic. A.Ş.,

-Öznesil Entegre Tavukçuluk ve Yem Sanayi Ticaret A.Ş.,

-Pınar Ent. Et ve Un San A.Ş.,

-Sima Gıda Turizm İnşaat Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti.,

-Şahin Tavukçuluk ve Yem Gıda İnşaat San. Ve Tic. A.Ş.,

-Şen Piliç Gıda San. A.Ş.,

-Yelkenler Tavukçuluk Taş San. Tic. Ltd. Şti.,

-Yemsel Tavukçuluk Hayvancılık Yem Hammaddeleri San. ve Tic. A.Ş.

Irak hâkim pazar, Japonya ile sektör hâkim pazar riskinden kurtulacak

Kızıltan, “Japonya Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanlığı’nın web sayfasında yayınlanan listeye göre Türkiye’nin en büyük kanatlı et üreticisi 24 firmaya ait 30 üretim tesisisin Japonya’ya kanatlı eti ihracatının yolu açılmış durumda. Bu listede yer alan tesislerde işlem görmüş ve veteriner sağlık sertifikası düzenlenmiş Türk kanatlı eti ürünleri Japon tüketicilere ulaşmak için yola çıkmaya hazırlanıyor. İhracatının üçte ikisini Irak pazarına yapan Türk kanatlı sektörü, Japonya’ya ihracatın açılmasıyla birlikte hâkim pazar riskinden de kurtulmuş olacak, 130 milyon nüfuslu ve titizliğiyle bilinen Japonya’nın ithalata  başlaması diğer ülkeler için de referans olacak, ihracatımızın hedeflenen seviyelere kavuşma imkânı doğacak” şeklinde konuştu.

Kanatlı sektörü Foodex Fuarı’nda yerini alacak

Uzakdoğu’nun en büyük gıda fuarlarından biri olan ve Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından uzun yıllardır başarıyla gerçekleştirilen Foodex Japan 2018 Fuarı’nın 6-9 Mart 2018 tarihleri arasında düzenleneceğini ifade eden Kızıltan, “Foodex Fuarı bu yıl Türk Kanatlı Sektörünün katılımı ile Türk ihraç ürünlerinin tanıtıldığı bir şölene dönüşecek. Japonya’ya ihraç vizesi alan firmalarımızı Foodex Fuarı’nda yerini almaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Japonya çok zor ancak referans bir pazar

EIB Yönetim Kurulu

Japonya’nın gıda güvenliği ve hijyen uygulamaları konusunda dünyanın en hassas ülkelerinden biri olduğu bilgisini paylaşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit ise Japonya’ya Türk kanatlı sektörünün ihracat kapısının açılmasının sektör için dünya genelinde referans olacağına vurgu yaptı.

Kanatlı Tanıtım Grubu’nun faaliyette olduğu dönemde Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı olarak, Japonya’ya kanatlı eti ihracatının önünün açılması için yürütülen teknik çalışmaların içinde yer aldığını hatırlatan Girit, Kanatlı sektörünün, 2014 yılında yakaladığı 1 milyar 75 milyon dolarlık ihracat rakamını Japonya’ya ihracat motivasyonu ile 2018 yılında geçmesini hedeflediklerini, sektörün 2023 yılı için belirlediği 2 milyar dolar ihracat hedefine Japonya motivasyonu ile kolaylıkla ulaşacağını sözlerine ekledi.

 

Sektörün 2017’de 1 milyar dolar ihracat barajını geçmesi bekleniyor

Türk kanatlı sektörü, 2014 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar 75 milyon dolarlık ihracat rakamı sonrasında 2015 ve 2016 yıllarında ihracatta inişe geçmişti. 2015 yılında 54 farklı ülkeye 726 milyon 936 bin dolar ve 2016 yılında 62 farklı ülkeye 664 milyon 369 bin dolarlık kanatlı ürünleri ihraç etmişti.

2017 yılında ihracatta ibreyi tekrar yukarı çeviren Türk kanatlı sektörü, 2017 yılının Ocak- Eylül döneminde 701 milyon 115 bin dolarlık ihracata imza attı. Kanatlı sektörü, 2016 yılının aynı döneminde 479 milyon 364 bin dolar ihracat yapmıştı. Kanatlı sektörü 2017 yılında ihracatını yüzde 46 geliştirme başarısı gösterdi.

Türk kanatlı sektörünün ihracatında Irak, 475 milyon dolarlık tutarla açık ara zirvede yer alırken, Suriye 38 milyon 665 bin dolar ve Hong Kong 33 milyon 987 bin dolar kanatlı eti ihracatı ile öne çıkan ülkeler oldu. Kanatlı sektörünün Japonya motivasyonu ile 2017 yılını 1 milyar dolar ihracat barajını geçmesi bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz