Kahve pazarı Asya ve Türkiye’de büyüyor

0
2241
Kahve pazarı Asya ve Türkiye’de büyüyor

Dünya genelinde kahve pazarı sabit bir hızla büyürken bu büyümeye en büyük katkıyı geleneksel olarak çay tüketen Asya ülkeleri ile Türkiye sağlıyor. Mintel tarafından yapılan araştırmaya göre geleneksel olarak çay tüketen toplumların ‘yavaş ancak istikrarlı’ bir şekilde kahve tüketimine yönelmesi kahve pazarının büyümesindeki en önemli faktör.

Mintel pazar araştırma şirketi tarafından son araştırmaya göre dünya genelinde kahve pazarı büyümeye devam ederken bu büyümeye en büyük katkıyı geleneksel olarak çay tüketen Asya ülkeleri ve Türkiye sağlıyor.

Dünya genelinde perakende kahve pazarı alanında en yüksek oranda büyüme sergileyen ilk beş ülke arasında Asya’dan Endonezya, Hindistan ve Vietnam olmak üzere üç ülke, Türkiye ve Şili yer alıyor.

Mintel tarafından hazırlanan araştırma raporuna göre 2012 ve 2016 yılları arasında %19,6’lık bileşik büyüme oranı ile Endonezya en hızlı büyüyen ambalajlı perakende kahve pazarı. Türkiye de %17,5’lik büyüme oranı ile ikinci en hızlı büyüme sergileyen kahve pazarı konumunda. Dünya genelinde en hızlı büyüme sergileyen diğer kahve pazarları ise Türkiye’nin ardından iki Asya ülkesi Hindistan (%15,1) ve Vietnam (%14.9) ve beşinci sırada da Şili (%12.9) yer alıyor.

Dünya genelinde ise kahve pazarı sabit bir oranda büyümeye devam ediyor. 2015 yılında %2,5 oranında büyüme sergileyen perakende kahve pazarının 2016 yılında da %2.7 oranında büyüme sergilemiş olduğu tahmin ediliyor.

Asya ülkelerinde pazarın hızla büyüme potansiyelinin ardında araştırmaya göre geleneksel olarak çay tüketen tüketicilerin kahveye yönelmesi yatıyor.

Asya aynı zamanda kahve kategorisinde en fazla yeni ürünün geliştirildiği ve piyasaya sürüldüğü bölge. Araştırmaya göre 2011 ve 2016 yılları arasında Asya’da piyasaya sürülen yeni kahve ürünleri sayısı %95 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde Asya’da piyasaya sürülen yeni çay ürünleri sayısı %55 oranında artış sergiledi.

Çay tüketim kültürünün Asya’da kahvenin önündeki en büyük engel olduğunu belirten Mintel analistlerinden Jonny Forsyth kahve ve çay arasındaki sınırları bulandıran yeni ürün sayısında da bölgede artış gözlemlendiğini belirtti. Forsyth; “Kahve-çay karışımları tüketicileri cezbetmek için kullanılabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünya genelinde kahve inovasyonu

Dünya genelinde kapsül kahveler 2016 yılında en fazla oranda (%26) inovasyonu yapılan ürünler oldu. Asya Pasifik bölgesinde ise kapsül kahve pazarı hala emekleme aşamasında. Ancak araştırmaya göre kapsül kahveler ‘büyüme konusunda güçlü sinyaller’ veriyor. Bölgede 2011 yılında kapsül kahveler piyasaya sürülen ürünlerin sadece %4’ünü oluştururken 2016 yılında bu oran %13’e yükselmiş durumda.

Asya’da perakende kahve pazarı genel olarak hazır kahvelerin egemenliği altında. Asya-Pasifik bölgesinde piyasaya sürülen her beş kahve üründen ikisini hazır kahveler oluşturuyor. Avrupa’da bu oran beşte birken,  Kuzey Amerika’da ise piyasaya sürülen kahvelerin sadece %6’sını hazır kahve ürünleri oluşturuyor.

Asya Pasifik bölgesi tüketime hazır soğuk kahve kategorisinde de piyasaya sürülen yeni ürün sayısında lider konumunda. 2016 yılında bölgede piyasaya sürülen kahve ürünlerinin %29’unu soğuk kahveler oluşturdu. Avrupa’da ise bu oran %10 oldu.

Kahve karışımları da Asya pazarında önemli bir yere sahip. ‘2’si 1 arada’ gibi ürünler yeni ürün kategorisinde pazarın %16’sını oluştudu.

Premium ürünler yükselişte

Özellikle Asya’da hazır kahveler pazarın önemli bir bölümünü oluştursa da tüketiciler günden güne premium ürünlere yöneliyor.

Forsyth; “Büymekte olan pazarlarda tüketicilerin kahve konusunda damak zevki geliştikçe kahve tüketicileri hazır kahvelerden uzaklaşıp taze ürünlere yöneliyor.” açıklamasında bulunuyor.

Kahve çekirdeklerinin menşei ve nasıl kavrulduklarına önem veren ‘üçünü dalga’ kahve hareketi Amerika’da bir süredir büyüme sergilemesinin yanı sıra son zamanlarda dünya genelinde de destek kazanıyor.

Premium ürünlere yönelme Asya’da da kendini gösteriyor. 2016 yılında piyasaya sürülen kahve ürünlerinin %15’i premium etiketi taşıyordu. Endonezya’da tüketicilerin %67’si kahvenin kalitesinin hazırlama kolaylığından daha önemli olduğunu düşünüyor.

Büyümekte olan pek çok kahve pazarının ‘ilk dalgada’ yer aldığını belirten Forsyth; “Ancak kahve dükkanları ve yemek servisi yapan dükkanlar Batılı kahve yaşam tarzını saldırgan bir şeklide dayattıkça ve yerel kahve dükkanları da rakiplerinin ayak izlerini takip ettikçe bazı pazarlar ‘ikinci dalga’ aşamasına geçmeye başladı.” açıklamasında bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz