İslam Hukukçusundan GDO konusunda ezber bozan çıkış: GDO’ların insanlık için açık yararları var!

0
2805
biyoteknoloji

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Alpaslan Alkış, Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) çağımızda ortaya çıkan yeni bir durum olması nedeniyle ayet ve hadislerde açık hükmü bulunmadığını, İslam’a göre GDO’ları yaratılışı bozma olarak değerlendirmenin zor olduğunu ve GDO’ların insanlık için açık yararları bulunduğunu savundu.

Doktorasını İslam Hukuku üzerine yapan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Alpaslan Alkış, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’nin 13. Sayısında kaleme aldığı “Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı makalesinde, İslam dünyasında sıkça tartışılan GDO’lar üzerine ezber bozan açıklamalarda bulundu.

Makalesinde; GDO’ların çağımızda ortaya çıkan yeni bir durum olması nedeniyle ayet ve hadislerde açık hükmü bulunmadığını belirten Alkış, yazısının sonuç bölümünde “Kur’an ve Sünnette yiyecek ve içeceklerin helallik ve haramlığı ile ilgili net ölçüler vardır. Bu değerlendirmeler ışığında bu ürünlerin zararlı olduğu yönünde kesin bir kanıt var ise haram ve yasak, aksine yararlı olduğu yönünde kanıtlanmış kesin bilgiler var ise helal olduğuna hükmedilmektedir. GDO’lar ilgili hususlar “maslahat” ve “mefsedet” ekseninde incelenmelidir. GDO’ların insanlık için açık yararları bulunmaktadır.” değerlendirmelerine yer verdi.

GDO’larla ilgili sözü edilen zararların muhtemel riskler olduğunu ve GDO’lara özgü zararlar olmadığını kaydeden Alkış, “Şüpheli şeyler üzerine hüküm bina edilemez. “Tevehhüme itibar yoktur”, “Şek ile yakîn zâil olmaz” kaideleri gereği hüküm açık, kesin ve mevcut hususlar üzerine bina edilebilir.” yorumunda bulundu.

GDO’yu yaratılışı bozma olarak değerlendirmek zor görünmektedir.

GDO’ların zararı belirsiz, faydası da açık olduğundan yasak hükmü verilemeyeceğini savunan, GDO’yu yaratılışı bozma olarak değerlendirmenin zor göründüğüne, zira fıtratla ilgili ayetlerin bağlamı ve maksadının bitki ıslahını içermediğine dikkat çeken Dr. Alpaslan Alkış, makalesinde dikkat çeken şu satırlara yer verdi:

Tüketiciler açısından tüketmekte mahzur yok

“GDO insanlık yararına bitki ıslahı amaçlı uygulanmalıdır.

Bitki aşılamada bir ıslahtır ve gen nakli gibi değerlendirilebilir.

Tüketiciler açısından bu konuda bir zaruret ve ihtiyaç söz konusu ise bu ürünleri tüketmekte bir mahzur yoktur.

Bir zaruret veya ihtiyaç yokken de bu ürünleri tüketmek kesin bir şekilde haram olarak değerlendirilemez.

Dini prensiplere aykırı olmadığı sürece insanlık ve tabiat için olumsuz neticeler doğurmamak kaydıyla bitkiler veya hayvanlar üzerinde birtakım gen nakli yapılmasında mahzur bulunmamaktadır.

Bitkilerin hastalıklar ile zararlı ot ve böceklere karşı direnç sağlanması, besin kalitesinin arttırılması gibi geleneksel ıslah yöntemlerinin gen teknolojileri yoluyla uygulanmasının bir sakıncası görünmemektedir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz