FSA’dan akrilamide karşı altın sarısı kampanyası

0
1662
FSA'dan Akrilamide karşı altın sarısı kampanyası - Photo: FSA website (www.food.gov.uk)

 

İngiltere Gıda Standartları Ajansı tüketicilerin kanserojen bir madde olan akrilamide maruz kalma düzeylerini en aza indirmek amacıyla yeni bir kampanya başlattı.

İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA) tüketicilerin evde yemek pişirirken akrilamid maddesine maruz kalma oranlarını en aza nasıl indireceklerini öğrenmelerine yardımcı olmak amacıyla yeni bir kampanya başlattı.

Kahve, patates, çikolata, ekmek, tahıllı gıdalar ve hatta bazı meyve ve sebzeler gibi nişasta ve şeker oranı yüksek olan gıdaların yüksek sıcaklıklara maruz kalması sonucu doğal olarak oluşan akrilamid,  kansere yol açabildiği kabul edilen bir madde. Kimyasal bir madde olan akrilamid; kavurma, kızartma, fırınlama gibi yüksek derecede gerçekleştirilen pişirme işlemlerinde sıcaklık ve pişirme süresi uzadıkça oluşma olasılığı da artan bir madde.

FSA bu konuda kamu bilincini arttırmak ve tüketicilerin akrilamide maruz kalma seviyesini en aza indirmek için evde yemek yaparken ne gibi küçük değişiklikler yapabilecekleri konusunda tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla Olimpiyat altın madalya sahibi ve dört çocuk annesi Denise Lewis’in de yer aldığı bir kampanya başlattı.

FSA tarafından yürütülecek olan kampanya, Ajans tarafından gerçekleştirilen Genel Beslenme Araştırması sonuçlarına dayandırılıyor. Araştırma sonuçlarına göre İngiltere’de tüketiciler genel olarak kabul edilebilecek seviyenin üzerinde bir miktarda akrilamid tüketiyor.

Gerçekleştirdikleri araştırmanın tüketicilerin çoğunun akrilamidin varlığından ve akrilamid tüketim miktarlarını azaltabileceklerinden habersiz olduklarını gösterdiğini belirten FSA Politika Direktörü Steve Wearne; “Kampanyamız ile konuya dikkat çekmek istiyoruz. Böylece tüketiciler hükümetin sağlıklı beslenme tavsiyeleri doğrultusunda nişastalı karbonhidratları ve sebzeleri bol miktarda tüketmeye devam ederken akrilamid tüketimlerini azaltmak için ne gibi ufak değişiklikler yapabileceklerini bilecekler.” açıklamasında bulunuyor.

Wearne ayrıca; “Akrilamid riskinin gerçek boyutu ile ilgili hala öğrenmemiz gerekenler olsa da, akrilamid tüketimini azaltmaya yardımcı olmak konusunda hükümet, endüstri ve diğer paydaşlara önemli bir görev düşüyor. Bu kampanya FSA’nın tüketicilerin akrilamid tüketim seviyesini azaltmaları yönünde yaptığı çalışmaların sadece bir parçası.” açıklamasında bulunuyor.

FSA tarafından evde yemek pişirirken akrilamid tüketiminin en aza indirilmesine yardımcı olmak amacıyla tüketicilere önerilen yöntemler;

Altın sarısı; patates, ekmek ve kök sebzeler gibi gıdaları kızartırken, kavururken veya fırında pişirirken amaç gıdanın altın sarısı bir renk alması olmalı.

Ambalaj bilgisi kontrolü; patates cipsi, patates ve havuç gibi ambalajlı gıda ürünlerinin kızartırken veya fırında pişirirken ambalaj üzerinde yer alan pişirme talimatlarını uygulayın. Pişirme talimatları ürünün doğru bir şekilde pişirilmesi sağlar ve bu şekilde nişastalı gıdaları gereğinden uzun bir süre, gerekenden yüksek bir sıcaklıkta pişirilmesinin önüne geçer.

Çeşitli ve dengeli beslenme; Gıdalarda akrilamid oluşumunun tamamiyle önüne geçilemese de sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek kanser riskini azaltacaktır.

Çiğ patatesleri buzdolabına koyma; Çiğ patatesleri buzdolabında saklamak patateslerin akrilamid seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Çiğ patatesler karanlık ve serin bir yerde (sıcaklığı 6 derecenin üzerinde) muhafaza edilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz