Dünya Gıda Programı, Nobel Barış Ödülü’nü kazandı

0
2019
WFP personeli, genellikle tehlikeli, ulaşılması zor yerlerde, açlıkla ve yetersiz beslenmeyle savaşan ön saflarda yer alıyor. Fotoğraf: WFP / Falume Bachir

Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley: “Bugün dünyadaki 690 milyon aç insandan her birinin barış içinde ve açlık çekmeden yaşama hakkı var. Norveç Nobel Komitesi, ödülle, küresel dikkati aç insanlara ve çatışmanın yıkıcı sonuçlarına çevirdi.”

2020 Nobel Barış Ödülü, açlıkla mücadele çabaları ve çatışmalardan etkilenen bölgelerde barış koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlaması nedeniyle Dünya Gıda Programı’na (World Food Programme – WFP) verildi.

Norveç Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, Dünya Gıda Programı’nın, açlıkla mücadele eden ve gıda güvenliğini teşvik eden dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu olduğuna işaret edilen açıklamada WFP’nin, 2019’da 88 ülkede gıda güvensizliği ve açlık kurbanı olan 100 milyona yakın insana yardım sağladığı belirtildi.

Norveç Nobel Komitesinin ödüle ilişkin açıklaması esnasında Nijer’de bulunan Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley de ödül üzerine Twitter hesabından bir video mesaj yayınladı.

Beasley mesajında “Savaş, çatışma veya iklim mücadelesi olsun, dünyanın en zor, en karmaşık yerlerinde bulunuyorlar.” dediği WFP çalışanları için; “Oradalar ve bu ödülü hak ediyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel zorluklarla mücadelelerinde tek başına olmadıklarını söyleyen Beasley şöyle konuştu: “Aç ve savunmasızlara yardım etme tutkusu bizimkine eşit olan hükümetler, yerel ve uluslararası kuruluşlar ve özel sektör ortaklarıyla yakın çalışıyoruz. Onlar olmadan kimseye yardım edemeyiz.”

Beasley son olarak; “Nobel Barış Ödülü hepimize daha çok çalışmaya, hayat kurtarmaya, hayatları değiştirmeye ve Sıfır Açlık hedefine ulaşmaya devam etmemiz için ilham vermelidir.” dedi.

WFP 88 ülkede faaliyet gösteriyor

Dünyanın en büyük insani yardım örgütü olan WFP, bu yılın başlarında koronavirüs salgınının tedarik zincirlerine zarar vererek kritik gıda yardımı, personel ve kritik ekipman hareketlerini aksattığı için COVID-19’un “açlık salgını”na yol açabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Roma merkezli BM ajansı, faaliyet gösterdiği 88 ülkede şiddetli açlık çeken insan sayısının yılsonuna kadar 270 milyon kişiye ulaşabileceğini söylemişti.

Geçen yıl, WFP 97 milyon kişiye ulaştırdığı gıda yardımı ile rekor kırdı. Haziran ayında, yetersiz beslenen 138 milyon kişiye ulaşılması için 4,9 milyar ABD doları yardım çağrısı yapan kuruluş, onlarca ülkede açlığın ve çatışmanın birbirini nasıl beslediğine tanıklık etti. WFP, her zaman barışın açlığı sona erdirmedeki kritik rolünün ve gıdanın barış için bir araç olarak kullanılmasının savunucusu oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz