‘Fikirleri aşka gelen’ 409 proje yarışıyor

0
2193

Gıda sektöründe yenilikçi, inovatif ürünlerle katma değerli üretimi arttırmayı hedefleyen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda sona doğru yaklaşılıyor. ‘Fikirlerin Aşka Gelsin’ sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte 156 öğrenci, 253 araştırmacı proje sundu.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi desteğiyle düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde akademisyenler ve öğrenciler tarafından hazırlanan 409 proje yarışıyor. ‘Fikirlerin Aşka Gelsin’ sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte 156 öğrenci, 253 araştırmacı proje sundu.

Amaç katma değerli ürün üretip ihraç etmek

4.Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Değerlendirme Kurulu, Swissotel İzmir’de projeler arasında seçim yapmak için bir araya geldi. Değerlendirme Kurulu, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde sergilenecek, kitapta yer alacak projelerin seçimini gerçekleştirdi.

sabri_unluturk
Sabri Ünlütürk

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Arge Proje Pazarının öncelikle aklında uygulanabilir bir fikri olan lise, üniversite öğrencilerinin projelerini sundukları bir ortam oluşturduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, ayrıca gençlerin etkinlik boyunca sergilenen projeleri inceleme, bir yandan da panellere katılarak sektörün değerli paydaşların tecrübelerini dinleme imkanı bulacaklarını söyledi.

Gıda Ar-Ge Proje Pazarının, ihracatta katma değer artışı sağlanması açısından da önemli olduğuna işaret eden Ünlütürk, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak biz de İnovasyon Haftası, Arge proje pazarı ve tasarım yarışmaları düzenleyerek katma değer yaratılmasına yardımcı oluyoruz. Gıda sektörü özelinde, ihraç birim fiyatları ortalama 1 dolar seviyelerinde. Bu ortamda ekonomiye kazandırılacak yenilikçi fikirlerin önemi daha da artmakta. Bir diğer önemli konu ise Proje pazarlarının sektöre olan katkıları. Bu organizasyonlar sayesinde yenilikçi ürünlerin ambalajlamadan, gıda artıklarının değerlendirilmesine kadar birçok alanda yapılması, yeni pazarlara ve hedeflere ulaşmada büyük katkısı olacak” şeklinde konuştu.

birol_celep
Birol Celep

Celep: “Sanayici ve girişimciyi buluşturuyoruz”

Toplantıda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Komitesi Başkanı Birol Celep, etkinliğin uluslararası boyutta olduğunu belirterek, “Sanayiciden, akademisyene, girişimcilerden öğrencilere tüm kesimlere ulaşabilmek için gayret gösteriyoruz. Gıda sektöründe araştırma geliştirme faaliyetleri çok önemlidir. Özellikle 2023 yılı için konulan hedeflere ulaşmanın en önemli yolu katma değerli ürün üretebilmek ve bu ürünleri ihraç edebilmektir. Katma değer bazen işleme, bazen yeni paketleme teknikleri ile olabilir. Biz Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda tüm bu etkinliklerin örneklerini sergileyerek sanayici ve girişimcilerin ilgisini çekmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl sergilenecek projelerin yanında birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacağız. Organizasyonumuz uluslararası boyutta olduğu için Hollanda, Amerika, İsrail gibi ülkelerden konuşmacıları ağırlayarak, kendi ülkelerindeki AR-GE çalışmaları hakkındaki tecrübelerini paylaşmalarını sağlayacağız” dedi.

156 öğrenci, 253 araştırmacı yarışacak

Kuru Meyve Tanıtım Grubu (KMTG) ana sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinliğe 409 proje başvurusu geldi. Dereceye giren proje sahiplerine toplamda 30 bin dolar ödül verilecek. Birinciye 6 bin,  ikinciye 4 bin, üçüncüye iki bin 500 dolar verilecek. Özel kategoride seçilen proje sahibine ise 5 bin dolar ödül verilecek.  Etkinlik için 156 öğrenci, 253 araştırmacı proje başvurusunda bulundu.

24 Mayıs 2016 tarihlerinde İzmir Swissotel’de düzenlenecek “IV. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”nda “Sürdürülebilir ve Rekabetçi Gıda Sektörü İçin İnovasyon” temalı etkinlik;

  • Birincil Üretim [Bitkisel Ürünler, Hayvansal Ürünler, Su Ürünleri, Doğadan Toplanan Ürünler (hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, fındık, kuru ve kabuklu meyve ve sebzeler, zeytin, yaş meyve ve sebzeler, baharatlar, tıbbi ve aromatik bitkiler)
  • Gıda İşleme ve Teknolojileri (zeytinyağı, işlenmiş meyve ve sebzeler, işlenmiş kabuklu ve kuru meyveler ve mamulleri)
  • Paketleme ve Ambalajlama
  • Pazarlama, Değer Zinciri Yönetimi konularını kapsayacak.

Proje özel kategorisi olarak ise “Gıdalarda şeker ve tuz kullanımının azaltılması” belirlendi.
www.gidaargeprojepazari.org
 isimli internet sitesinden başvuruların alındığı yarışmada dereceye girenler 24 Mayıs’ta açıklanacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz