Fazla Gıda ile 200 bin ihtiyaç sahibi aileye ulaşıldı

0
554
Fazla Gıda ile 200 bin ihtiyaç sahibi aileye ulaşıldı

Sabancı Vakfı’nın yeni fark yaratanı Fazla Gıda Sosyal Girişimi oldu. 11 ilde 77 dernek, gıda bankası ve aşeviyle iş birliği içinde çalışan Fazla Gıda, yaklaşık 200 bin ihtiyaç sahibi aileye ulaşıyor. Bu yöntemle gıda atığını önleyen Fazla Gıda, 2017 yılında 600 tonun üzerinde gıdanın atık olmasını önlemeyi başardı. 

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programı dokuzuncu sezonuyla devam ediyor. Dokuzuncu sezonun 12’nci Fark Yaratan’ı fazla gıda atığına çözüm üretmek için kurulan Fazla Gıda sosyal girişimi oldu.

Fazla Gıda, 2015 yılında gıda atığı sorununa teknolojiyi de kullanarak çözüm bulma amacıyla Olcay Silahlı ve Arda Eren tarafından hayata geçirildi. Girişimin kurulmasıyla birlikte iklim değişikliğinin en büyük sebeplerinden biri olan karbon salınımının yüzde 8’ini oluşturan gıda atığı sorunu, Türkiye’nin de gündemine girdi. Büyük marketlerde kalite standartları gereği atığa dönüşen fazla gıdanın değerlendirilmesini sağlayan girişimle, marketlerde tüketilebilir fazla gıdalar her gün tek tek ayıklanıyor, kayıt altına alınıyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere sisteme kayıtlı olan gıda bankalarına gönderiliyor. Tüketime uygun olmayan atıkların ise geri dönüşümü sağlanıyor.

Fazla Gıda’nın hayata geçirdiği ve teknolojinin getirdiği kolaylıklardan faydalanarak oluşturulan platformda atık gıdalar; hayvan yemi üretimi, biyogaz üretimi, insan tüketimi gibi kullanılabilecek alanlara göre günlük olarak ayrıştırılabiliyor. Bugün dünyada 214 milyar TL’lik bir gıda atığının nedeni olan ayrıştırılmama sorunu basit bir platformla çözülmüş oluyor.

600 ton gıda atığı önlendi

Bugün 11 ilde 77 dernek, gıda bankası ve aşeviyle iş birliği içinde çalışan Fazla Gıda, bu sayede yaklaşık 200 bin ihtiyaç sahibi aileye ulaşıyor. Bu yöntemle gıda atığını önleyen Fazla Gıda, sadece 2017 yılında 600 tonun üzerinde gıda atığı önlemeyi başardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz