BESD-BİR: Gıda güvencesi ve beslenmeye en önemli katkı beyaz etten gelecek

0
491

BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca; mevcut ve artan nüfusun sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gerekli olan hayvansal protein açığının karşılanması, insanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi ve bunu çok uygun fiyatlı olarak gerçekleştirilebilmesinde beyaz etin en önemli gıda olacağını vurguladı. 

16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca; her geçen sene büyüyerek ekosisteme daha çok katkı sağlayan beyaz et sektörünün önceliğinin, gıda güvencesi ve sürdürülebilir kanatlı eti üretimi olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her yıl 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü’nün bu yıl “Göçün geleceğini değiştirin. Gıda güvencesine ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın” teması ile kutlanacağını hatırlatan Koca, kanatlı eti sektörünün Türkiye’de tarıma önemli bir katkı sağladığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Sektör, 600 bin kişiye doğru ve dolaylı istihdam sağlayarak 2,4 milyon kişinin geçimine katkı yapıyor. Üretimini 15 bini aşkın sözleşmeli üreticisiyle gerçekleştiren ve yıllık cirosu yaklaşık 5 milyar dolar olan sektörümüzün büyümesiyle birlikte, sektöre destek veren diğer sektörler yani ekosistem de büyüyor. Çiftlikten çatala güvenilir kanatlı eti üretiminde tüm paydaşlarımız bir birine bağlı hareket eder ve bu bağın güçlü olması gıda güvencesi ve sürdürülebilirlik alanında olumlu etki yaratır.”

Dünyada ve ülkemizde nüfus artışının devam ettiğine dikkat çeken Koca; “Artan nüfusun beslenmesi ve özellikle dengeli beslenmesinin sağlanması geleceğin ana gündemi olacak. Bundan dolayı mevcut ve artan nüfusun sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gerekli olan hayvansal protein açığının karşılanması, insanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi ve bunu çok uygun fiyatlı olarak gerçekleştirilebilmesinde en önemli gıda beyaz et olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

2025’te üretimde ilk sırada olacak

FAO’nun tahminlerine göre, 2025 yılında toplam et miktarı 357,5 milyon tona ulaşırken kanatlı eti miktarı 131,3 milyon ton ve %36,7 payla en fazla üretilen et konumuna geçecek.

795 milyon kişi yetersiz besleniyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından her sene yayınlanan “Dünyadaki Gıda Güvencesizliği Durumu” (SOFI 2015) raporuna göre Dünya’da 795 milyon kişi yetersiz besleniyor. Bu da Dünya nüfusunun %12,9’u demek oluyor. Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verilerine göre ise; dengesiz beslenme 5 yaş altındaki 161 milyon çocuğu etkilemekte ve her yıl 11 milyon kişi açlık veya yetersiz beslenme yüzünden hayatını kaybetmekte.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz