Dünya gıda fiyatları 5 yılın zirvesinde

0
962
Brezilya’daki Etanol Stokları. Fotoğraf: ©FAO/Giuseppe Bizzarri

Aralık ayında ortalama 181.7 puana ulaşan FAO Gıda Fiyat Endeksi, biyoyakıta arz edilen şeker kamışı ve palm yağı fiyatlarındaki artış nedeniyle beş yıl içerisindeki en yüksek seviyeye ulaştı. Küresel gıda fiyatları 2019 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 1,8 arttı.

Bitkisel yağ fiyatlarındaki güçlü yükselişin FAO Gıda Fiyat Endeksi’ni beş yıl içinde en yüksek seviyesine ulaştırmasından dolayı, dünya gıda fiyatları Aralık ayında üçüncü kez üst üste arttı.

FAO Gıda Fiyat Endeksi ay boyunca ortalama 181.7 puana ulaştı. Kasım ayına göre yüzde 2.5 artış ile Aralık 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Fiyatlar, 2011 yılındaki tepe seviyesinden hala yüzde 25 daha düşük

2019 yılı tamamında, işlem gören gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri takip eden endeks, 2018 yılına göre yüzde 1.8 daha yüksek olmasına rağmen 2011 yılındaki en yüksek seviyesine göre hala yüzde 25 altında kalarak ortalama 171.5 puan aldı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Kasım ayına göre yüzde 9.4 artarak altıncı kez üst üste yükseldi. Son artış bir kez daha hem biyodizel sektöründen gelen hem de arzın daralmasıyla ilgili endişeler nedeniyle yükselen palm yağ fiyatları sonucunda oluştu. Aralık ayı artışına rağmen (aynı zamanda soya, ayçiçeği ve kolza yağlarını kapsayacak şekilde) 2019 yılı boyunca bitkisel yağ alt endeksi 2007’den bu yana en düşük yıllık ortalamasına ulaştı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi Kasım ayına göre yüzde 4.8 arttı. Artış, petrol fiyatlarının kısmen artışının etkisiyle Brezilya’nın şeker fabrikalarını etanol üretmek için daha fazla şeker kamışı kullanmaya teşvik etmesinden dolayı küresel piyasalarda şeker miktarının azalmasından gerçekleşti.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ay boyunca yüzde 3.3 oranında arttı. Bu durum Avrupa Birliği ve Okyanusya’dan daha fazla ihracat edilen yaklaşık yüzde 8 oranında artış gösteren peynir fiyatlarından kaynaklandı.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Çin’den gelen ithalat talebinin hızlanması ve Fransa’da devam eden protestolar nedeniyle yaşanan ve Fransa’daki lojistik sorunların buğday fiyatlarına olan etkisiyle yüzde 1.4 yükseldi. Ancak, mısır ve pirinç fiyat teklifleri genel olarak sabit kaldı.

FAO Et Fiyat Endeksi neredeyse Kasım ayı mevcut değerinde kalarak Aralık ayında ortalama 191.6 puan oldu. Hem Asya’dan gelen yoğun ithalat talebi hem de Avrupa Birliği ve Brezilya’daki festival öncesi iç talebin domuz eti tekliflerini hareketlendirmesi nedeniyle alt endeks, Aralık 2018’den yüzde 18 daha yükselerek yılı tamamladı. Kötü ava koşulları Doğu ve Güney Afrika’daki tahıl hasatlarını olumsuz etkiledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz