Ana Sayfa Gıda Bileşenler Tüketiciler beslenme düzenlerinde “temizliğe” devam ediyor

Tüketiciler beslenme düzenlerinde “temizliğe” devam ediyor

0
5241

Dünya çapında tüketicilerin %64’ü gıda ambalajlarındaki etiketleri okuyor. Araştırmalar, dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin özellikle son bir yıl içinde gıdaların içerikleri konusundaki araştırmalarını artırdığını gösteriyor.

BENEO tarafından yürütülen yeni uluslararası araştırma[i] sonuçlarına göre, “yapay bileşen içermez”, “koruyucu madde içermez” ve “yalnızca doğal içerikler” gibi temiz beyanlar, dünya çapında tüketicilerin ilgisini çekiyor. Dünya çapında tüketiciler, beslenme alışkanlıklarını temizleme yollarını arıyor. Bu nedenle üreticiler de temiz etiket özelliklerini daha önce hiç olmadığı kadar geniş bir ürün yelpazesinde değerlendiriyor. BENEO Pazarlama Direktörü Thomas Schmidt, şirketin, değişen tüketici tutumlarını yansıtan araştırması ile ilgili sonuçları paylaştı.

Temiz Etiket’in ‘Sağlıklı’ Çağırışımı

Dünyanın dört bir yanından tüketiciler, hükümetlerin, medya ve diğer önemli etki kanallarının sağlık konusuna dikkat çeken ve tüketici algısında değişim yaratmayı amaçlayan “sağlıklı beslenme” ve “sağlıklı yaşam” mesajlarını almaya devam ediyor. Ayrıca, sosyal medyanın temiz ve sağlıklı beslenmeyle ilgili takıntısı, birçok tüketicinin kalorilere odaklanmaktan ziyade, beslenme düzenlerinde yer alan işlenmiş gıda, katkı maddeleri ve/veya koruyucu maddelerin miktarına dikkat etmesini sağlıyor.

Tüketicilerin ayrıca “temiz etiket” ibaresini “daha sağlıklı” ürünlerle ilişkilendirmeye başlaması, temiz etiketli ürünlerin artmasına neden oluyor. Mintel GNPD[ii] raporuna göre, son dört yıl içinde en fazla temiz etiketli ürün lansmanı %47 ile Avrupa’da gerçekleşti. Bu oranı %26 ile Asya Pasifik ülkeleri, %16 ile Kuzey Amerika, %7 ile Latin Amerika ve %4 ile Ortadoğu ve Afrika takip ediyor.

BENEO’nun son temiz etiketli ürünlerle ilgili tüketici araştırmasının bir parçası olarak, temiz etiketli bir domates sosunun bileşen listesi, E-kodlu ve modifiye mısır nişastası içeren muadilleri ile karşılaştırıldı. Çalışmanın sonucunda toplam 3,000 katılımcının %70’inden fazlası pirinç nişastası içeren ürünü tercih etti.

Etiketin Gücü

Tüketici yorumları, küresel bir tanım olmadan, gıda ve içecek endüstrisinin “temiz etiket” algısını şekillendiriyor. Bu düşünceyle, basit, tanınabilir ve kulağa kimyasal gelmeyen sadece ‘doğal’ maddeler içerip hiçbir “zararlı madde” bulundurmayan (örn. E-kodları/gıda katkı maddeleri), tüketicileri üretim süreci hakkında bilgilendirirken minimum işleme tabi tutulan ürünler tüketicilerde daha ‘sağlıklı’ bir beslenme profili algısı yaratarak ‘temiz etiketli’ olarak değerlendiriliyor.

Bu, daha fazla tüketicinin, gerçekten “daha temiz” olup olmadığını görmek için yiyecek ve içecek ürünlerinin etiketlerini inceledikleri anlamına geliyor. Dünya çapında tüketicilerin %64’ü gıda ambalajlarındaki etiketleri okuyor ve dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin son bir yıl içindeki içerik konusundaki araştırmalarını artırdığı belirtiliyor.[iii] BENEO tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları,[iv] İngiltere’deki tüketicilerin%51’inin içerik listesine baktığını, %43’ünün beslenme bilgisine ve %32’nin de sağlık ve beslenme beyanlarını incelediğini gösteriyor.

Etiketin gücünü test etmek için BENEO, tüketici araştırmasına beş etiket seçeneği dahil etti. Ankete katılan katılımcıların %49’unun tercihi olan “Hiçbir koruyucu madde içermez ve doğal malzemelerle üretilir” seçeneği, en çok tercih edilen etiket metni oldu. “GDO’suz / yapay bileşen içermez” etiketi %21’i tarafından seçilirken, “vejeteryan / bitkisel bazlı” ibaresi %12 oranında, “beyan yok” % 11 ve “alerjenlerden arındırılmış / modifiye nişasta içermez” ibaresi ise % 7 oranında tercih edildi. Bu özel etiketi neden beğendikleri sorulduğunda, tüketicilerin %56’sı ürünün doğal olduğunu ve %55’i de net, anlaşılabilir bir etiket olduğunu belirtti.

Temiz Etikette Sınırları Zorlamak

Şeffaflık ve doğal formülasyonlar tüketici güvenini kazanırken, ‘temiz’ ve ‘daha doğal’ ürünlerin dünya çapındaki büyüme oranı %15’e[1] ulaşıyor. Birleşik Krallık’tan tüketicilerin %55’inin[2] sergilediği “ne kadar az bileşen o kadar iyi” tutumu nedeniyle, şeffaflık ve izlenebilirliği erişilebilir kılmak konuları üretici ve perakendecilerin gündeminde yer alıyor

Tüketici talebini karşılamak isteyen üreticiler ise temiz etiketli yeni ürün formülasyonu konusunu her zamankinden daha fazla ciddiye alıyor.

 

[1] Innova Market Insights (CAGR of 15% based on new product launches monitored worldwide with a “clean label” between 2012-2017)

[2] FMCG Gurus, Understanding consumer attitudes towards clean label, 2017

[i] Kaynak: BENEO Temiz Etiket Tüketici Araştırması 2018 (Birleşik Krallık | Almanya | ABD, Nisan-Mayıs 2018, N=3000 (1000/country))

[ii] Kaynak: GNPD (temiz etiket beyanları: koruyucu ve katkı maddesi yok, doğal, organik ya da GDO içermez) Ocak 2012 ve Aralık 2017 tarihleri arasında yayınlanan beyana ve biri veya birden fazlası ile uyumludur [Katkı maddesi / Koruyucu içermez, Tamamen Doğal Ürün, Organik, GDO içermez]

[iii] Kaynak: HealthFocus International Global Trend Sutdy 2018 ya da BENEO Temiz Etiket Tüketici Araştırması 2018

[iv] Kaynak: BENEO Temiz Etiket Tüketici Araştırması 2018 (Birleşik Krallık | Almanya | ABD, Nisan-Mayıs 2018, N=3000 (1000/country))

 

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz