Tarım ve Orman Bakanlığı 3 endüstriyel enzimin üretimi için onay verdi

0
5367
Tarım ve Orman Bakanlığı 3 endüstriyel enzimin üretimi için onay verdi

6 yıl önce biyoteknoloji ile ilgili araştırma geliştirme faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kurulan Livzym Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret AŞ’nin, “Aspergillus oryzae” kullanılarak endüstriyel “α-amilaz, glukoamilaz ve hemiselülaz” enzimlerinin üretilmesi başvurusu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı.

Bundan 6 yıl önce Tuzla’da Dr. Serdar Uysal tarafından bir teknoloji start up’ı olarak kurulan Livzym Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Aspergillus oryzae LIVZ-101″ kullanılarak endüstriyel “α-amilaz, glukoamilaz ve hemiselülaz” enzimlerinin üretilmesi başvurusu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı.

Bakanlığın konuya ilişkin 3 biyogüvenlik kararı, Resmi Gazete’nin 6 Mayıs 2020 tarih ve 31119 Sayılı nüshasında yayınlandı. Bakanlık bu kararlarla, endüstriyel enzim üretiminde genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımına onay vermiş oldu.

Kararlarda, hukuki dayanağın, 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu ile 13 Ağustos 2010 tarihinde yayımlanan “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik ile Biyogüvenlik Kurulu ve Komitelerinin Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik olduğu belirtildi.

Kararlarda; her 3 enziminde, Bakanlık tarafından başvuru hakkında Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporların değerlendirilerek, modern biyoteknolojik yöntemlerle kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus oryzae kullanılarak endüstriyel hemiselülaz enziminin;

“ayırt edici kimlik, geçerlilik süresi, kullanım amacı, risk yönetimi ve piyasa denetimi için gerekli veriler, izleme, belgeleme ve etiketleme koşulları, ambalajlama, taşıma, muhafaza ve nakil kurulları, işleme, atık, artık arıtım ve imha koşulları, güvenlik ve acil durum tedbirleri, yıllık raporlamanın nasıl yapılacağı”

Gibi belirtilen hususlara uyulması şartıyla üretimine karar verildiği kaydedildi.

Biyogüvenlik Kanunu uyarınca, üç ayrı enzim üretimi için verilen onayın geçerlilik süresi 10 yıl olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz