Bakanlıktan “boyalı kıyma” açıklaması

0
1046
Bakanlıktan “boyalı kıyma” açıklaması (Photo: Pixabay/HOerwin56)

Tarım ve Orman Bakanlığı, sosyal medyada yer alan videolarda ve bazı basın yayın organlarında bu videolara dayanılarak yapılan “kıymada boya kullanıldığı” iddialarını içeren haberler üzerine açıklama yayınladı.

Sosyal medyada bir vatandaşın BİM marketten aldığını öne sürdüğü kıymanın içinde gıda boyası olduğu iddialarını içeren bir videoyu yayınlaması üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı inceleme başlattığını duyurdu. Duyuruda; “söz konusu iddialar üzerine Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekiplerince derhal harekete geçildiği, haberlere konu edilen satış noktalarından bahsi geçen ürün grubu ile ilgili numune alma işlemi gerçekleştirildiği” bildirildi.

Rutin olarak yapılmakta olan gıda kontrol ve denetim çalışmalarına ek olarak toplanan bu numunelerin, Bakanlık laboratuvarlarında analiz için işleme alındığı kaydedilen açıklamada, konuya ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“İlk analiz sonucuna göre, “kıymada boya kullanıldığı” bulgusuna rastlanılmamıştır.

Ayrıca 9 ilde kıyma ve kuşbaşı üretimi yapan 10 et parçalama tesisinden ve Türkiye genelinde 33 ildeki satış noktalarından numune alınmış olup analiz için laboratuvarlara gönderilmiştir.

Çıkacak olan detaylı laboratuvar analiz sonuçları da kamuoyuyla ayrıca paylaşılacaktır.

Laboratuvar analizlerinde; kıymada yağ oranı, cinsiyet tayini, boya, protein oranı gibi detaylar incelenmektedir.

Halk sağlığı ve gıda güvenliğini ilgilendiren her türlü bilgi, belge ve iddia bakanlığımız tarafından hassasiyetle ve titizlikle dikkate alınmaktadır ve incelenmektedir.

Bakanlığımızca yürütülen rutin gıda kontrol ve denetim faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması için vatandaşlarımızın da sürece dahil olması son derece önem arz etmektedir.

Tüketicilerimizin alışveriş yaparken; satın aldıkları ürünlerin ambalaj bütünlüğünün bozulmamış olmasına, etiket üzerindeki son tüketim tarihine, işletme onay numarasına, ürünün etikette belirtilen muhafaza şartlarını taşıyıp taşımadıkları gibi kriterlere dikkat etmeleri gerekmektedir.

Şüpheli bir durumda “Alo 174” gıda hattına veya en yakın il/ilçe müdürlüklerimize bildirmeleri, ihbarda bulunmaları hassasiyetle rica olunur.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz