55 bin pancar üreticisinden Adapazarı Şeker Fabrikası hakkında suç duyurusu

0
1300
Başvuru dilekçesinde, Bank Asya’nın, fabrikayı kime ve kaça satacağını dahi belirlediği belirtilerek, devir sonrası hem, kendilerine verilmeyen kotanın 20 bin ton arttırıldığı hem de Danıştay’da, aleyhlerine çıkan kararların lehe çıkmaya başladığı kaydedildi.

Adapazarı Şeker Fabrikası’nın eski sahibi olan 55 bin kadar pancar üreticisi savcılığa başvurdu. Savcılık başvurusunda, dev fabrikanın, hazırlanan bir kumpasla binlerce çiftçinin elinden alındığı öne sürüldü. Suç duyurusunda, dönemin Bank Asya ve Şeker Kurumu’nun yetkilileri hakkında dava açılması istenirken, fabrikanın da iadesi istendi.

Hürriyet gazetesinden Deniz Gökçe’nin 8 Ağustos tarihli haberine göre, özelleştirme kapsamına alınan Adapazarı Şeker Fabrikası’nın alımı için, 55 bin kadar üyesi olan Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) ihaleye girdi. Pancar çiftçisi böylece, fabrikanın da sahibi konumuna gelecekti. Ancak, fabrikanın alımı için birçok banka ile temasa geçen APEK yönetimi olumsuz yanıtı aldı. Tek ‘olumlu’ yanıt Bank Asya tarafından verildi. Banka, ihale bedeli olan 45 milyon 750 bin dolarlık krediyi sağladı. Kredinin temini sonrası bankanın tüm varlıkları bankaya ipotek edildi. Taraflar arasında, APEK’e ağır yükümlülükler getiren bir sözleşme imzalandı.

Bu süreçten sonra yaşananlar ise, geçtiğimiz cuma günü Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusuna konu oldu. APEK yönetim kurulu adına yapılan suç duyurusunda, dev fabrikanın, hazırlanan bir kumpas sonucu ellerinden alındığı öne sürüldü. Savcılık suç duyurusunda, bankanın verdiği kredi sonrası, Şeker Kurumu’nun, talep ettikleri kota artırımına gitmediği belirtildi.

Krediyi vadesinden önce istedi

Dilekçeye göre, bu durum fabrikanın mali yapısının bozulmasına neden oldu. Dilekçede, bankanın, verdiği krediyi vadesinden önce geri istediği de belirtildi. Savcılık suç duyurusunda, bankadan alınan kredi sonrası, ilgili bankanın iki yöneticisinin, fabrikanın yönetimine girdiği kaydedildi. Dilekçede, Şeker Kurumu’nun yanı sıra, Danıştay’da açtıkları davaların da aleyhlerine sonuçlandığı kaydedildi. Dilekçede, APEK’in, Bank Asya tarafından sıkıştırıldığı belirtilerek, fabrikayı satışa çıkarmak dışında başka çarelerinin kalmadığı kaydedildi.

Devir oldu kota arttı

Başvuru dilekçesinde, Bank Asya’nın, fabrikayı kime ve kaça satacağını dahi belirlediği belirtilerek, devir sonrası hem, kendilerine verilmeyen kotanın 20 bin ton arttırıldığı hem de Danıştay’da, aleyhlerine çıkan kararların lehe çıkmaya başladığı kaydedildi.

Fabrika elimizden alındı

Savcılık başvurusunda “Kooperatifimize hile ve desise kullanmış, kredi veren kuruluş olmaları nedeniyle elimizi kolumuzu adeta bağlayarak nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemişlerdir. Kooperatifimiz bu terör örgütünden yıllarca zarar görmüştür. Fabrikamız elimizden alınmış, milyonlarca lira ise kredi ve faizi adı altında Asya Katılım Bankasına ödenmek zorunda kalınmıştır. Bu mağduriyetimizin giderilmesi için hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de Başbakanımıza mektuplar yazdık. Bu FETÖ örgütünden onarılamaz bir biçimde zarar gördük” denildi.

Dilekçede, fabrikanın ise kendilerine iadesinin sağlanması istendi.

Kaynak: Hürriyet / Haberin orijinali için buraya tıklayınız…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz