Karaciğer sağlığı için süper gıdalar

0
2407
Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu - Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi / Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Teknopark SPİL INNOVA Ltd.Şti. Müdürü / [email protected]

Pancar, Havuç, Enginar, Domates, Ceviz, Avokado, Kuşkonmaz, Zeytinyağı, Yeşil Çay, Greyfurt

Havuç, glutatyon proteinince zengindir ve glutatyon karaciğeri detoksifiye etmeye yardımcıdır. Pancar ve havuç bir arada, son derece yüksek flavonoid ve beta-karoten sağlarlar ve havuç ve pancar tüketimi tüm karaciğer fonksiyonlarını stimüle etmeye ve geliştirmeye yardımcıdır.

Enginar, Cynarin fenolik maddesince ve fenolik asidlerce oldukça zengindir ve karaciğer sağlığını korumada önemli etkilidir.

Domatesler yoğun düzeyde glutatyon içerirler ve ayrıca vücudu prostat, meme, deri ve akciğer kanserlerine karşı koruyan likopeni yüksek düzeyde içerirler.

Cevizler, glutatyonun iyi kaynaklarıdır ve cevizler yüksek düzeyde arginin aminoasidi ve omega-3 yağ asitlerinin de önemli kaynaklarıdır ve karaciğer fonksiyonlarını korumada etkindirler (özellikle bu söz konusu ajanlar, karaciğerin amonyak detoksifikasyonuna karşı sorumluluğunda önemli bir görevdedirler)

Avokado da önemli bir diğer glutatyon kaynağıdır ve avokadodaki glutatyon, serbest radikal hasarlarını azaltmada karaciğer hücrelerince kullanılır.

Kuşkonmaz diüretik etkilidir ve karaciğer ve böbreklerin toksinleri temizleme prosesinde yardımcı olabilen sebzedir.

Zeytinyağı, keten tohumu yağı, kenevir yağı, vücuttan zararlı toksinlerin elimine edilmesinde karaciğere mükemmel destekleyicilerdir.

Yeşil Çay, antioksidan fenoliklerce zengindir ve karaciğer fonksiyonlarına yardımcı olduğu bildirilmektedir.

Kanser ve Besinler

Greyfurt da, karaciğeri temizleyici etkili olan glutatyonun bir diğer önemli bir kaynağıdır ve ayrıca vitamin C’ce de zengindir; tüm antioksidanlar gibi karaciğerin doğal temizleme prosesine öncülük eden karaciğer enziminin üretimini arttırırlar. Greyfurt meyvesi karaciğer üzerinde oldukça güçlü etkilidir, olası ilaç kullanımları durumunda; greyfurt ve ilaç etkileşimleri olacağından doz/süre/tüketicinin sağlık durumu vb açılarından bu bağlamda son derece dikkatli tüketilmesi gerekli meyvedir.

Çeşitli toksinler vücuda farklı yollarla girer, ancak gıda seçimlerimiz bu söz konusu bileşikleri detoksifiye edebilecektir… Karaciğer, ilaçlar, alkol, toksinler ve serbest radikaller gibi tüm zararlı maddeleri detoksifiye etmeden sorumlu olan en önemli organlarımızdan biridir. Vücuttaki depolanan şekeri, kullanılabilen şekere dönüştürür. Vücuttaki hemoglobin prosesine öncülük eder ve demir depolanmasını tetikleyen amino asitleri regüle etmeye yardımcıdır. Karaciğer sağlığı için önemli olan bu gıdaları tüketelim.

Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu

1970-Kasım İzmir-Karşıyaka doğumlu olan, Lisans, Master ve Doktorasını,  ‘EGE ÜNİVERSİTESİ’nde gerçekleştiren Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, doktorası sırasında 1999-2000 yılları arasında “A.B.D. Florida University Food Science & Human Nutrition”de konuk araştırmacı (research associate), 2010 yılında A.B.D.Washington State University School of Food Science’da misafir profesör (visiting professor) olarak görev yapmıştır. 21 yıldır akademik kadroda olan ve 1993-2001 yılları arasında EGE ÜNİVERSİTESİ’nde araştırma görevliliği görevlerinde bulunan Tokuşoğlu, 2001-2007 yılları arasında Yrd. Doç. Dr. Öğretim Üyesi olarak ve 2007 yılından bu yana da halen Doç. Dr. Öğretim Üyesi olarak CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde görevini sürdürmektedir.

2012′de Organizasyonunu ve Direktörü olduğu Uluslararası ANPFT2012 KONGRESİ’ni  (Advanced Nonthermal Processing in Food Technology: Effects on Quality and Shelf-Life of Food and Beverages) Kuşadası’nda,  2013 yılında, organizasyon komite üyeliğini yaptığı Nutritional Science 2013 (2nd International Conference and Exhibition on Nutritional Science & Therapy) kongresini Philadelphia (USA)’da, eş başkanlığını (CO-CHAIR) yaptığı FOOD TECHNOLOGY-2014 (3rd International Conference and Exhibition on Food Processing & Technology) kongresini Las Vegas (USA)’da, başkanlığını yaptığı FOOD TECHNOLOGY2015 kongresini Londra (UK)’da ve  başkanlığını yaptığı NUTRITION2015 kongresini  Chicago, İllinois (USA)’da gerçekleştirmiş olup, 2016 yılında NUTRITION2016 (San Antonio,Texas,USA) ve FOOD TECHNOLOGY2016 (İstanbul,Türkiye)’nin BAŞKANI (CHAIR)’dır.

Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, A.B.D. Institute of Food Technologists (IFT) (Gıda Teknologları Derneği)’nin ve A.B.D. American Oil Chemists’ Society (AOCS) (Amerikan Yağ Kimyacıları Kuruluşu)’nun akademik üyesidir.  2008’den beri ULUSAL ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI KONSEYİ (UZZK) Rektörlük Temsili Üyesi olan Tokuşoğlu, 2011 yılından beri, ULUSAL ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI KONSEYİ (UZZK)’nın Araştırma ve Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Çok sayıda bilimsel dergide kurul üyeliği görevleri bulunan Tokuşoğlu,  Science Citation Index (SCI-index)’de taranan ve WILEY yayınlarına ait International Journal of Food Science and Technology (IJFST) dergisinde EDITORIAL BOARD MEMBER olarak görev yapmıştır,  ve SCI-Index’de taranan Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (PJFNS) dergilerinde EDITORIAL BOARD MEMBER ve Turkish Journal of Biochemistry (TJB)’de SECTION EDITOR olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz