Down şefler işe başlıyor!

0
455

23 hafta boyunca uzman kişiler tarafından, iş sağlığı, hijyen, menü hazırlama gibi birçok alanda akademik eğitim alan Down Sendromlu şefler, üç önemli firmada Eylül ayında iş hayatına başlayacaklar.

İstanbul Down Sendromu Derneği’nin önemli projelerinden olan Down Şefler Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi, final gecesiyle tamamlandı.

İstanbul Down Sendromu Derneği önderliğinde, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED), Tomurcuk Vakfı ve Kare Anaokulu iş birliği ile hayata geçirilen Down Şefler Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi, 9 Mayıs Salı günü Sheraton Grand İstanbul Ataşehir otelinde gerçekleştirilen ve iş dünyası, sanatçılar ve gönüllülerin yoğun katılım gösterdiği gece ile son buldu.

İstihdam garantili, Türkiye’de ve dünyada ilk olan proje, Down Sendromlu bireylerin mutfak yeteneklerini ve beslenme alışkanlıklarını geliştirerek, şef olarak iş hayatına başlamaları ile toplumda birlikte yaşama kültürüne büyük bir etki sağlamayı hedefliyor. Ayrıca projede “Down Şeflerden Tarifler” kitapçığı hazırlanıp başta Down Sendromlu bireyler ve aileleri olmak üzere tüm topluma sağlıklı ve temel beslenme rehberi sunulacak.

Renkli görüntülere sahne olan gala yemeğinde duygu dolu anlar yaşandı. Gecede, Down Şefler’e aşçılık brövesi ile başarı plaketi takdim edildi. Geleneksel olarak kütüklere kendi isimlerini çaktılar. Down Şefler’in iş hayatına başlayacakları Sheraton Grand Ataşehir, Portaxe ve Güven Mantı kurumları açıklandı.

İş ve sanat dünyasından büyük destek

Şenol İpek’in sunuculuğunu gerçekleştirdiği gala gecesinde başta Saba Tümer, Nuri Alço, Altan Gördüm, Hatice, Afrikalı Ali, Deniz Seki, Sami Çelik, Tuğçe Aral, Nilay Dorsa, Cengiz Kurtoğlu, Fikret Orman, Şenol İpek gibi isimler olmak üzere projeye destek veren çok sayıda önemli isme teşekkür plaketi verildi.

Plaket takdiminin ardından down sendromlu çocukların özel olarak hazırladıkları halk oyunu gösterisi geceye renk kattı. Gecede ayrıca, ünlü antikacı Uğur Batur tarafından hazırlanan müzayede gerçekleşti ve ardından sanatçılar sahne aldı.

Türkiye Down Sendromlular için proje merkezi olacak

İstanbul Down Sendromu Derneği Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay, Down Şefler Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi dünyada bir ilk diyerek ülkemizi dünyanın down sendromlular proje merkezi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Tuncay, “İstanbul Down

Sendromu Derneği olarak dünyada bir ilki gerçekleştirip, Türkiye merkezli 18 ülkenin kendisine bağlı olduğu Uluslararası Down Sendromlular Federasyonu’na da öncülük yapıyoruz. Hedefimiz 47 ülkede, Türkiye’nin liderliğinde down sendromlu bireylerimizin spor, kültür, sanat alanlarında ve toplumda birlikte yaşama kültürü geliştireceği ortak projeler yapmak. Ülkemizi dünyanın down sendromlular proje merkezi yapmak istiyoruz. Bununla ilgili etkisi büyük olacak çalışmalarımızı başlattık. Down Şefler Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi dünyada bir ilktir. 23 hafta boyunca uzman kişiler tarafından, iş sağlığı, hijyen, menü hazırlama gibi birçok alanda akademik eğitim aldıktan sonra bugün gençlerimiz mezun olup, üç önemli firmada Eylül ayında iş hayatına başlayacaklar. Bu anlamda da mutluyuz çünkü ayakları yere basan, sayı az ama niteliği büyük bir proje. Ayrıca önümüzdeki sene eğitimleri tamamlanacak otuz down sendromlu gencimizin İngiltere merkezli Marriot Otelleri zincirinin Türkiye’de bulunan otellerinde işe başlamaları için görüşmeler tamamlandı. Biz yine hep iddia ettiğimiz gibi asla kermes yapmayan, asla bilet satmayan, asla balo yapmayan, tamamen kendi öz kaynakları ile ülkenin yerel yönetimlerine sosyal politikalar konularında rehberlik yapan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Duyarlı sanatçılarımız, iş dünyası, gönüllülerimiz ve down sendromlu çocuklarımızla hep beraber daha da büyüyeceğiz. Bizim için en önemli şey sevgi ve sevgi paylaştıkça güzel. İyi ki varsınız” dedi.

TAFED Başkanı Zeki Açıkgöz, “Bu bir başlangıç”

Bu projeyi yaklaşık iki sene önce planlamaya başladıklarını söyleyen TAFED Başkanı Zeki Açıkgöz de “Projenin ilk adımı İstanbul, Ankara, İzmir olarak planlandı. Bizler bugüne kadar birçok proje yaptık. Downlularla ilgili birçok yarışma da yaptık ama hiç bu kadar ciddi, eğitim ve sonrasında da sektörün içinde olabilecek bir proje gerçekleştirmedik.

Ben Sheraton Ataşehir Oteli’ne ve otelin Müdürü Sayın Soner Metin’e çok teşekkür ediyorum. Sheraton Otelleri bu tarz sosyal sorumluluk projelerine her zaman önem verdikleri için Sheraton Ataşehir’in mutfağında arkadaşlarımızın 23 hafta eğitim almasına olanak sağladı. Bu bir başlangıç. Biz Türkiye Aşçılar Federasyonu olarak aşçılar ordusuyuz diyoruz, turizmin beyaz kelebekleriyiz diyoruz. Ben bu bağlamda emeği geçen bütün meslektaşlarıma, projenin kahramanı Aydan Gömügen Tuncay’a, Abdullah Tuncay’a ve kuruluş olarak kimin alın teri varsa herkese teşekkür ediyorum. Bu bir başlangıç ve projemiz çok daha iyi olacak” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz