20.2 C
Ankara
Perşembe, Nisan 25, 2024

reflü

Reflü şikayetlerini hafife almayın

Her reflü şikayeti olan birey ileride Barrett özofagusu olmamakta, her Barrett özofagusu olan kişi de yemek borusu kanserine yakalanmamaktadır. Ancak bu hastalıklara çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kahve çikolata keyfiniz reflüye yol açabilir

Yemek sonrası mide ve yemek borusunda yanma ile ortaya çıkan reflü, özellikle geceleri hastalara uykuyu zehir ediyor. Sıklıkla gece ağızda oluşan acı tat, yanma ve öksürük nöbetleri ile uyanan hastalarda tedavi ve kontrol büyük önem taşıyor. Hastaların mideyi rahatsız edebilecek acı ve yağlı yiyeceklerden, çikolata ve kahve tüketiminden uzak durması gerekiyor.

Sindirim şikayetlerini azaltmak için 10 altın kural

Her üç kişiden birinde görülen, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, hastalar arasında endişeye neden olan ve iş hayatına da yansıyan sindirim problemleri, yeme alışkanlıklarında yapılan değişikliklerle azaltılabiliyor.

Reflünün 6 nedeni

İnsanların yüzde 7’si her gün yemek borusunda bir yanma hissi yaşıyor. Bu belirtileri gece yaşayanların sayısının oldukça yüksek olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel “İnsanların yüzde 36’sı geceleri reflü belirtilerini yaşıyor. Reflü komplikasyonları kadınlara göre erkeklerde daha fazla gözlenirken, yaşam tarzı reflünün en önemli sebeplerinden biri” açıklamasında bulundu.

Reflüsü olanlar oruç tutarken nelere dikkat etmeli?

Oldukça uzun süren açlık süresi ve mevsim nedeniyle artan hava sıcaklığı oruç tutmayı zorlaştırırken, bazı önlemler almayı da gerekli hale getiriyor. Reflü rahatsızlığı olanlar ise daha dikkatli olmalı. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek, reflü hastalarının nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda önerilerde bulundu.

En duygusal ve hassas organ; mide

Mide, vücudumuzun en duygusal ve en hassas organlarının başında geliyor. Gündelik hayatta yaşanılan her türlü stres, sıkıntı, yenilen yemek ve içilen içeceklere kadar her şey mideyi etkiliyor. Mide hastalıklarının artışında mevsim geçişleri önemli bir etken olsa da, genetik olarak yatkınlık ve yaş gibi durumlar da rahatsızlığın oluşumunda büyük etken.

Sindirimi zorlayan 7 besin

Sindirim sistemi sorunlarından şikâyet etmeyen insan yok gibidir. Bazen tükettiğimiz besinler, bazen seyahatler, bazen de değişen yeme düzenimizle birlikte reflüden hazımsızlığa kadar birçok sindirim şikâyeti yaşayabiliyoruz.

Reflüsü olanlar oruç tutarken nelere dikkat etmeli?

Ramazan’da iftar ve sahur zamanı yemeğe aşırı yüklenme ve yanlış beslenme sonucu mide rahatsızlıkları ortaya çıkabiliyor. Reflü de bunlardan biri. Peki, reflü hastalığı olanlar, bunun yanında mide ülseri veya gastriti olanlar oruç tutmalı mı? Tutanlar nelere dikkat etmeli?  

Reflü hastalarına 10 etkili öneri

Günümüzün yoğun ve stresli çalışma temposunda sağlıksız beslenme ve yanlış alışkanlıklar nedeniyle son yıllarda hızla yaygınlaşan reflü, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor.

Reflüye karşı alınması gereken 7 önlem

Kimi zaman göğüs ortasında yanma, ağrı, ağza acı su gelmesi kimi zaman da ses kısıklığı ve kuru öksürükle kendini gösterebilen reflü, en yaygın sindirim hastalıklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Her yaşta görülebilen ve giderek artan bu hastalığın ortaya çıkmasında en büyük etken, yanlış beslenme alışkanlıkları olarak gösteriliyor.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img