20.7 C
Ankara
Cuma, Nisan 19, 2024

mera

Bakanlık, Şırnak’ta bitkisel üretimle ilgili 7 yeni projeyi başlatıyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Şırnak'ta bu yıl toplam 5 milyon lira kaynak ile bitkisel üretim ve mera ıslahında 7 yeni proje başlatacaklarını açıkladı.

Sarıbal uyardı: Süt ve et krizi kapıda!

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, artan girdi maliyetlerine rağmen çiğ süt alım fiyatlarının 1 yıldır değişmediğini belirterek, “Süt üreticileri maliyetlerini karşılamıyor. Süt hayvanları kesime gidiyor. Önümüzdeki süreçte süt hayvanlarının kesime gitmesinden dolayı bizleri süt ve et krizi beklemektedir” dedi.

İşletme büyüklüğü bakımından hayvancılığımız

Geçinebilseydi, çiftçiliği terk eder miydi? Etmezdi. Kimse yeterli kazanç elde ettiği işini terk etmez. Yeni talipler de çıkmamış. Yeterli kazanç elde edilebilseydi, hayvancılık işinin yeni talipleri olurdu.

Bayraktar: “Doğal afetlerden en çok zararı çiftçilerimiz görüyor”

2020 yılının ilk 6 ayında 600’ü aşkın doğal afet yaşandığını belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Tarım sigortasında prim tutarları düşürülmeli veya devlet desteği artırılmalıdır.” dedi.

Madem verim artıyor, maliyetler niçin düşmüyor?

Verim artışıyla birlikte maliyetin düşeceği, ekonomi bilimi bakımından "iki kere ikinin dört etmesi kadar" kesin bir doğru. Gelin görün ki Türkiye'deki gıda maliyetleri söz konusu olduğunda verim artışı maliyeti düşürmüyor yani iki kere iki, dört etmiyor.

Tarım Bakanlığında bir garip muhasebeleştirme karmaşası

Sayıştay, birkaç gün önce Tarım ve Orman Bakanlığı 2018 Yılı Denetim Raporu’nu internet sitesinde kamuoyu ile paylaştı. Raporda, Bakanlığın hayvan ithalatından genç çiftçi projesine, meralardan idari para cezalarına kadar 2018 yılı faaliyetlerine ilişkin pek çok başlıkta çarpıcı tespitlere yer veriliyor.

Bitkisel üretimimiz niçin düştü?

Neredeyse her gün, yöneticilerimiz, tarım topraklarımızı, otlaklarımızı kanunla korumaya aldıklarını söylüyorlar fakat tarım alanlarımız daralmaya devam ediyor. Üzerlerine binalar yapılması önlenemiyor. Çoğu izinsiz yapıların neredeyse hiçbirine dokunulmuyor, aksine belirli aralıklarla aflar çıkarılıyor. Tahribat, adeta teşvik ediliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na havza bazlı organizasyon yapısı

Bakanlığın ağırlık merkezini, Ankara'dan taşraya kaydıracaklarını, havza bazlı bir organizasyon yapısı üzerinde çalıştıklarını ifade eden Bakan Pakdemirli, bu organizasyon yapısını yıl sonuna kadar, norm kadro çalışmasını da 2019 yılı 2'nci çeyreğine kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

En çok toprak bozulumu mera alanlarında

Ülkemizde yılda 642 milyon ton toprak erozyonla taşınıyor. Bu toprağın 154 milyon tonu deniz, dere ve göllere taşınarak kaybediliyor. Türkiye’de erozyonla taşınan toprağın yaklaşık %1’i ormanlardan, %56’sı mera alanlarından, %39’u tarım alanlarından ve %4’ü diğer alanlardan geliyor.

25 yılda Konya büyüklüğünde tarım alanını kaybettik

TEMA Vakfı, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde yaptığı açıklama ile açlıkla mücadele edilebilmesi için tarım alanlarının ve meraların amaç dışı kullanımının önlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img