14.3 C
Ankara
Perşembe, Mart 28, 2024

mazot

Çiftçi de dolar mağduru

Gübreden tohuma, yeme, mazottan ilaca her girdisi dolara endeksli çiftçinin bitkisel üretimde üretim değeri, son 10 yılda 18,3 milyar dolar azaldı.

TYAB Başkanı Güler: “Tarımsal girdi maliyetlerindeki artışlar denetlenmeli”

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, mazot, gübre, ilaç ve tarımsal sulamada kullanılan elektriğin girdi maliyetlerindeki artışların denetlenmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.

2020 yılı tarımsal destek miktarları belli oldu

“2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı”, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Söz konusu karar 1 Ocak 2020'den geçerli olmak üzere 5 Kasım itibarıyla yürürlüğe girdi.

Sarıbal: “Bu bütçede üretimi teşvik edecek bir destekleme politikası yok.”

Hayvancılıkta 2020'de 6 milyar 862 milyon liralık desteklemenin öngörüldüğünü, 2021'de ise bu desteklemenin 6 milyar 304 milyona düşürüldüğünü vurgulayan Sarıbal, "Bu bütçede üretimi teşvik edecek bir destekleme politikası yok. Bütçede ithalata devam kararı var." dedi.

“Elektrik, mazot, gübre, aşı, sulama, veteriner hizmetleri ve katlanan yem fiyatları üreticimizin belini iyice büktü”

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, son dönemde iyice artan girdi maliyetleri nedeniyle üreticinin, geçimini idame ettirecek gelir elde edemediğini bu nedenle hem üretim yapmada hem de hayvanını beslemede zorlandığını belirterek, “Artan maliyetler karşısında üretici ve besicimiz mağdur. Elektrik, mazot, gübre, aşı, sulama, veteriner hizmetleri ve katlanan yem fiyatları üreticimizin belini iyice büktü” ifadelerini kullandı.

Çay ve şekere yüksek oranda zam geldi

Önceki gün motorine gelen 22 kuruşluk zammın ardından kuru çaya yüzde 15, şekere yüzde 16 zam geldi.

Pakdemirli: “2018’den kalan destekleri çiftçimizi rahatlatmak için öne aldık.”

Bakan Pakdemirli, çiftçiyi rahatlatmak için destek miktarlarını artırdıklarını anımsatarak, “Ayrıca 2018'den kalan destekleri bir nebze de olsa çiftçimizi rahatlatmak için öne aldık. Ocakta 2,3 milyar lira, Şubatta 3 milyar lirayı geçen, martta da buna benzer rakam ödenerek, çiftçimize geçmişten hiçbir borcumuzun kalmamasını hedefledik. İcmali tamamlanmış desteklerin hiçbirini bırakmayacağız.” dedi.

Süt üreticisi batıyor

Süt üreticisi temmuz ayından bu yana zor günler yaşıyor. İşin içinden çıkamaz hale gelmiş durumda. Devletin desteklediği bu sektör, yine devlet tarafından enteresan bir şekilde görmezden geliniyor.

Yaz bunları!

Şemsettin amcanın ve Hatice ablanın kaygılarını gıdada rant peşinde koşan büyük holding politikalarına esir edersek, bu ah ile yediğimiz her lokma boğazımızda düğümlenecektir.

Kılıçdaroğlu: “Millet eti gramla alıyor”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin buğday ve arpa ithal ettiğini anımsatarak, “Tarım Bakanı'nın ilginç bir açıklaması var, (Eti biraz daha az yersek bu iş çözülecek, diyetisyenler de bunu öneriyor) diye. Bu sözün üzerine ne denir? Millet eti gramla alıyor. Sarayın sofrasına oturanlar, saraydan beslenenler, yani bu haramzadeler milletin hangi tabloyla karşı karşıya olduğunu bilmiyorlar. Sanki millet günün 24 saati et tüketiyor. Gramla et alıyor.” diye konuştu.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img