16.5 C
Ankara
Perşembe, Nisan 18, 2024

Boğaziçi Üniversitesi

Çiftçi ne istiyor? Boğaziçili akademisyenler sahada araştırdı

Antik buğday grubu olarak adlandırılan grubun içinde yer alan kavılca buğdayı üzerine çalışan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri bilimsel bilgiyle geleneksel tarım bilgisinin çiftçilerin ihtiyaçlarını gözetecek şekilde nasıl bir araya getirilebileceğini sahada araştırdı.

Aşılar için soğuk zincir şartını kaldıran teknoloji dünyaya açılıyor

Boğaziçi Üniversitesi, Prof. Dr. Nesrin Özören tarafından geliştirilen ve halihazırda Koronavirüs aşısı için kullanılması yönünde çalışmaları sürdürülen “mikro-kürecik” teknolojisiyle ilgili patentlerini Vaccizone firmasına lisansladı.

Boğaziçi’nden tarıma dijital dokunuş

Boğaziçi Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ortaklığı ile Türkiye’de tarımın dijitalleşmesi için yeni bir proje hayata geçiyor. Projeyle, Şanlıurfa Harran Ovası’nda bulunan üretici arazisinde gerçekleştirilen çalışmada teknoloji kullanımı ile tarım dijitalleştiriliyor. Aralık 2019’da başlayan projeyle 10 dönümlük tarım arazisinde pamuk ekimi tamamlanırken, dijital ekipmanların kurulumu yapılarak veri toplama süreci başladı. Projede hedef, kaynakların korunarak, pamuk üretimindeki verimliliğin yüzde 20'ye kadar artırılması.

Vücudumuzun enerji santralleri “Mitokondriler” için gerçekleştirdiği araştırma, ödül getirdi

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Dr. Şükrü Anıl Doğan, hücrelerimizin enerji kaynağı olan “Mitokondriler” üzerine yaptığı araştırma çalışması ile Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (European Molecular Biology Organization / EMBO)’dan “Installation Grant” (Yerleşim Desteği) ödülünü almaya hak kazandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden doğaya ve insana zarar vermeyen pestisit

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü laboratuvarlarında, Dr. Öğr. Üyesi Necla Birgül İyison tarafından Akdeniz ormanlarında yaşayan, orman örtüsüne ve diğer canlılara zarar veren çam kese kurdu adlı böcek türüne karşı doğal pestisit geliştiriliyor.

Boğaziçililer artık ‘’hayat boyu’’ Çölyak gönüllüsü

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Sibel Akmehmet Şekerler, toplumda ve üniversite içerisinde Çölyak hastalığına dair farkındalık oluşturmak amacıyla bir ders açtı. Çölyakla Yaşam Derneği ile yapılan çalışmalarla birlikte bir gönüllülük projesi biçiminde gerçekleşen ders, bu hastalık hakkında daha önce hiç bilgisi olmayan pek çok öğrencinin Çölyak ile ilgili farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Boğaziçililer, TBMM’de Çölyak hastalarıyla ilgili kurulan araştırma komisyonunun çalışmalarına da katkı sağlıyorlar.

İnsanoğlunu Mars kurtarmayacak!

NASA bünyesindeki çalışmalarıyla tanınan Dr. Jonathan Trent, iklim değişikliği ve hızla azalan doğal kaynaklar nedeniyle 2060 yılında dünyanın çok önemli sorunlarla karşılaşacağına dikkat çekti. İnsanoğlunun Mars gibi farklı gezegenlerde yeni bir hayat kurma çabası içinde olduğunu ancak Mars’ın insan türünün yaşayabileceği bir gezegen olmadığını belirten Dr. Trent, “İnsanoğlunu Mars kurtarmayacak! Çözüm yeşil ekonomi ve çevreci girişimlerde” dedi.

Türkiye aşı teknolojisinde öncü olabilir

Kuş Gribi, Domuz Gribi ve Zika benzeri dünyayı sarsan yeni virüslere karşı etkin olarak kullanılması mümkün olan “Oda sıcaklığında 30 gün muhafaza edilen aşı taşıyıcı protein mikrokürecik teknolojisi’’ için ABD ve Japonya’dan patent alan Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Araştırma Merkezi ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Nesrin Özören, Türkiye’nin aşı teknolojisinde öncü olabileceğini söyledi.

Tarımda en önemli ihtiyaç, stratejik vizyon geliştirmek

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, tarımsal inovasyon politikalarıyla birlikte en önemli ihtiyacın tarım sektörüne yönelik stratejik vizyon geliştirmek olduğuna dikkat çekti.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Zika virüsü araştırması

İnsana sivrisinekler aracılığıyla bulaşan Zika Virüsü’nün iklim değişikliğine bağlı olarak Türkiye’de yakın gelecekteki yayılımını inceleyen ilk bilimsel araştırmayı Boğaziçi Üniversitesi başlattı. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Zeynep Yılmaz tarafından yürütülen çalışmada Zika Virüsü’nü taşıyan sivrisinek türü Aedes Aegypti’nin yayılma alanlarının iklim değişikliğine bağlı koşullarda ülkemizde nasıl değişiklik göstereceği araştırılıyor.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img