22.3 C
Ankara
Cuma, Nisan 26, 2024

antep baklavası

Gaziantep 37 tescille coğrafi işarette lider

Antalya Ticaret Borsası ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Sizin Oraların Nesi Meşhur?” programında Gaziantep’in yöresel ürünleri ve coğrafi işaretli ürünleri konuşuldu.

Habip Asan: “Coğrafi işaretli ürünler diğer ürünlere göre yüzde 15 daha pahalı olacak”

Tescilli coğrafi işaretli ürünlerde amblem kullanımının zorunlu hale getirilmesi ile birlikte Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil işlemleri tamamlanan tarım ve tarım dışı ürünlerde coğrafi işaret amblemi ile marketlerde yerini aldı. “Coğrafi işaretli ürünler daha nitelikli, kaliteli ve katma değeri yüksek ürünlerdir” diyen Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, coğrafi işaretli ürünlerin diğer ürünlere göre yüzde 15 daha pahalı olacağını belirtti.

“Antepfıstığı festivali” tarlada hasat ile başladı

Bu sene 10’uncusu düzenlenen Gaziantep Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali, Karkamış’ın Teketaşı Köyü’nde ilk kez bir tarlada hasat ile başladı.

Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi

Bu ülkenin insanları “coğrafi işaretli ürünler”den nasıl istifade edecekler? O söylediğiniz iki iki buçuk kat parayı nasıl kazanacaklar? “Kendin pişir kendin ye!” usulü, kendi ürünümüzü tasdik edip, ötesini sağlayamazsak bunun kime ne faydası var? Esas mesele bu.

Tabağımızdaki Coğrafi İşaretleri Takipteyiz

Sosyoekonomik değişimler ağız tadımızı her yönüyle etkiliyor. Günümüzde değişim dalgasıyla birlikte tüketicinin zevklerindeki seçicilik yükselişe geçti. İleri teknoloji hayatımızın her bir hücresini hızla ele geçirirken, bazı tatlar var ki, geleneksel kaldığı oranda değerini koruyor. Antep baklavası, Tekirdağ köftesi, Kayseri sucuğu, Taşköprü Sarımsağı, Malatya kayısısı, Giresun fındığı gibi pek çok yöresel özel lezzeti korumak ve genç kuşakların tanımasına imkan yaratmak bir ulusal sorumluluk sayılmaz mı?

Hangimizin ninesinin mayaladığı “Türk Yoğurdu”

Bizde baklavalar "Antep baklavası", dondurmalar "Maraş dondurması", diye satılır; kebaplarımız "Adana" ve "Urfa"dır, pirinçlerimiz "Tosya" ve "Osmancık"; kayısıda "Malatya"yı ve "Iğdır"ı tercih ederiz, incir de "Aydın"ı, elma da "Amasya"yı, sarımsakta "Taşköprü"yü... Halımız "Hereke, Bünyan ve Kula"dandır, bezimiz "Şile"den, bastonumuz "Devrek"ten... Saymaya kalkarsanız binlercesi çıkar... İçinde "iğne oyası" da var, "ahşap oyması" da...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img