Destek Market’in ‘Fark Yaratan’ sıradışı öyküsü

0
1423

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programı, yedinci sezonuyla devam ediyor. Yedinci sezonun onbirinci Fark Yaratan’ı, gıda bankacılığı yönteminden yola çıkarak ihtiyaç sahiplerinin temel ihtiyaçlarını temin eden bir market açan, markete gelenlere aynı zamanda iş imkânı yaratan Temel İhtiyaç Derneği oldu.

Tider_03

Bir gıda perakendesi firmasında yöneticilik yapmış olan Serhan Süzer, gıdadan kazandıklarının karşılığını verebilmek için bir sosyal sorumluluk projesi hayalinden yol çıktı. Yolu Global Food Banking Network’ün Chicago’daki merkezinin başkanıyla çakışınca gıda bankacılığı modelini öğrendi. Gıdaların bir yere toplanması ve daha sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına dayanan bu modeli Türkiye’de uygulamaya karar verdi. 2010 yılında temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan insanlar için Temel İhtiyaç Derneği’ni kurdu.

Serhan Süzer, dernek çatısı altında yapılan işlerin sivil toplumda örnek teşkil etmesi için 2014 yılında ‘Destek Market’i hayata geçirdi. Dernek, kaymakamlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile birlikte çalışarak ihtiyaç sahibi olanların listesine ulaşıyor. Kaymakamlık vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine limitler tanımlayarak SMS yoluyla irtibat kuruluyor. İhtiyaç sahipleri Destek Market’e geldiğinde SMS ile TC kimlik numarası eşleştiriyor ve alışverişe başlıyor.

Destek Market’ten 1 yıl içinde 2 bine yakın aile faydalandı. Bugün ayda ortalama 350 aile Destek Market’e gelip ihtiyaçlarını karşılıyor.

Temel İhtiyaç Derneği’nin bu projesinin diğer ayağı da sektörel derneklerle iş birliği içinde yürüttüğü ‘Destek İnsan Kaynakları’. Dernek, bu projeyle ihtiyaç sahiplerine düzenli bir iş bulmayı amaçlıyor. Destek Market’e gelen kişiler önce kaydediliyor, sonra adaylarla mülakatlar yapılıyor ve uygun yerleştirmeler belirleniyor. Sonrasında çağrı merkezi, turizm, perakende gibi sektörlerde, dernekler üyeleri vasıtasıyla şirketlerin eğitim programlarına katılarak iş hayatına hazırlanıyor. Dernek bugüne kadar 20 kişiye istihdam sağladı.

Yırca Köyü kadınlarına 200 bin TL gelir sağladı

Dernek ayrıca Soma’da maden faciasından sonra Yırca Köyü’ndeki kadınlara yeni bir iş sahası açmak için Yırcalı kadınlara sabun üretimi konusunda eğitimler verdi ve üretime geçmelerine destek olmak amacıyla kaynak yarattı. Proje kapsamında 1 senede 42 bin adet sabun satışı yapan kadınlar toplamda 200 bin TL gelir elde etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz