AB – Türkiye: ticari ve ekonomik ilişkilerin geleceği

0
1540

Avrupa Komisyonu , “AB-Türkiye ticaret ve ekonomik ilişkilerin geleceği konulu internet üzerinden kamuoyu görüş toplama” sürecini başlattı. 12 hafta boyunca internet üzerinden görüşlerin bildirilebileceği süreçte tüm ilgili paydaşların görüşlerinin detaylı bir şekilde toplanması amaçlanıyor. 

Toplanan görüşlerin, Avrupa Birliği- Türkiye Gümrük Birliği’nin potansiyel modernizasyonu ve AB-Türkiye ikili tercihli ticaret sisteminin muhtemel geliştirilmesi amacıyla Komisyonun ilgili bölümlerinin hazırlamakta olduğu Etki Değerlendirme Raporuna da kaynak oluşturacağı açıklandı.

İnternet üzerinden başlatılan görüş toplama süreci sonucunda Etki Değerlendirme Raporunda yer alacak tüm konular ile ilgili tüm paydaşların görüşlerini bildirme olanağı sağlanması amaçlanıyor. Komisyonun Gümrük Birliği’nin modernizasyonu müzakerelerini başlatma ve ikili tercihli ticaret sisteminin geliştirilmesi yönündeki tavsiye kararı ile birlikte Etki Değerlendirmesi Raporunun da açıklanması planlanıyor.

Müzakerelerin içeriği

AB-Türkiye ikili tercihli ticaret ilişkileri, tarımsal sektörü ilgilendiren ticari imtiyazlar ve Gümrük Birliği düzenlemesi kapsamında alınan kararlar, Ortaklık Anlaşması kapsamında yönetiliyor. Ayrıca kömür ve çelik ürünlerle ilgili ayrı bir Serbest Ticaret Anlaşması bulunuyor. Ticaret ilişkilerini düzenleyen çeşitli anlaşmalar 1995,1996 ve 1998 yıllarında imzalandı ve sonraki yıllarda da anlaşmalar üzerinde çeşitli değişiklikler yapıldı.

Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler oldukça gelişmiş durumda ve özellikle son yirmi yılda ikili ticaret, ekonomik ve endüstriyel entegrasyonun da sağlanmasıyla dört kat artış gösterdi. 2015 yılında ticaret hacminin 140 milyar avro seviyesine ulaşmasıyla Türkiye Avrupa Birliği’nin ticaret ortakları arasında beşinci sıraya yükseldi. Avrupa Birliği ise Türkiye’nin ticaret ortakları arasında ilk sırada yer alıyor. Ayrıca Avrupa Birliği Türkiye’de direk yabancı yatırımların üçte ikisinin kaynağını oluşturuyor.

İki yönlü ticareti geliştirmekte büyük bir katkı sağlayan yirmi yıllık Gümrük Birliği, ekonomik entegrasyon ve yatırım hareketlerine bağlı olarak ve büyüme sergileyen Avrupa Birliği’nin hırslı ticaret politikası önemli ticaret ortaklarıyla daha kapsamlı ikili ticaret anlaşmaları sonucunu doğurdukça Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkileri geliştirilmeye ihtiyaç duyuyor.

Komisyon’dan yapılan açıklamada; “Dolayısıyla Gümrük Birliğinin modernizasyonu ve daha da önemlisi Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ikili ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi bu sorunun çözümüne katkı sağlayacak ve ayrıca Türkiye’nin ekonomik reformlarını destekleyecek ve rekabet edebilirliğini arttıracaktır.” denildi.

2015 yılı Mayıs ayında AB Ticaret Komisyonu Başkanı ve Türkiye Ekonomi Bakanı Avrupa Birliği ve Türkiye arasında ikili ticaretin ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine hazırlık sürecini başlattılar. Bu süreç; hizmet ticareti ve kamu ihaleleri gibi alanlarda ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi, tarımsal ürünlerin ticaretinin serbestleştirilmesini ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonunu kapsıyor.

İlgili tüm paydaşlar 9 Haziran tarihine kadar https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EU_Turkey internet adresinden konu ile ilgili görüşlerini paylaşabilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz