“Yükseköğretimde Cinsiyet Eşit(siz)liği”

0
590
“Yükseköğretimde Cinsiyet Eşit(siz)liği”

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’deki rektörlerin yüzde 90,9’unun erkek, yüzde 9,1’inin kadın olduğu görülüyor. Rektör yardımcılarının ise yalnızca %10,3’ünün kadın olduğu dikkat çekiyor. Eşitsizlik profesör kadrolarında da kendini gösteriyor ve üst yönetimlerdeki eşitsizliğe de zemin hazırlıyor. Araştırma sonucuna göre, Türkiye’de profesörlerin %68,8’i erkek, %31,2’si kadın.

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi, 1984-2018 yılları arasındaki dönemi kapsayan “Türkiye’de Yükseköğretimdeki Cinsiyet Eşit(siz)liği” araştırmasını yayınladı. Zaman içerisindeki değişimi incelemek amacıyla yapılan araştırmada, 1984-2018 yılları arasında Türkiye’deki kadın ve erkek öğretim üyelerinin, bölgelere ve fakültelere göre dağılımı incelendi. Araştırmanın öncelikli hedeflerinden biri, yükseköğretimdeki cinsiyet eşitsizliğinin zaman içerisindeki değişimini incelemek oldu.

En Eşitsiz Güneydoğu Anadolu

Yükseköğretimde cinsiyet eşitsizliği bölgesel olarak incelendiğinde, Marmara, İç̧ Anadolu ve Ege bölgelerinin yüzde 60 erkek, yüzde 40 kadın eşitliğine uyarken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, akademide yüzde 22,8 kadın oranı ile bütün bölgeler arasında en eşitsiz bölge olarak öne çıktığı görülüyor.

“Kadın akademisyenler en çok mimarlık, iletişim ve sağlık bilimleri bölümlerinde”

“Yükseköğretimdeki Cinsiyet Eşitlik(siz)liği” kapsamında yapılan araştırmanın sonucuna göre, Türkiye’de akademisyenlerin yüzde 61,8’i erkek iken, yüzde 38,2’si kadın. Özellikle fakülte dağılımlarına bakıldığında akademide yüzde 10 kadın oranıyla en eşitsiz fakültenin “İlahiyat Fakültesi” olduğu göze çarpıyor. Mimarlık, İletişim ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri ise kadınların sayıca çoğunlukta olduğu fakülteler arasında alıyor.

“Vakıf Üniversiteleri Daha Eşit”

Son 30 yılda yükseköğretimde toplumsal cinsiyet eşitliğinin artması yönünde bir eğilim olduğunu ortaya koyan rapora göre, devlet üniversiteleri ve vakıf üniversiteleri arasında da dikkat çekici bir fark var. Vakıf üniversitelerine bakıldığında öğretim üyelerinin yüzde 57’si erkek, yüzde 43’ü kadın iken, devlet üniversitelerinde bu durum yüzde 63 erkek, yüzde 37 kadın olarak karşımıza çıkıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz