Ana Sayfa Dergi KVKK Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir’den gençlere önemli uyarılar

KVKK Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir’den gençlere önemli uyarılar

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, sosyal medyanın bilinçsizce kullanımının yarattığı tehlikelere karşı gençleri uyardı. Bilir, “Kişisel verilerin korunması, kişinin kendisinin korunmasıdır. Dolayısıyla verilerimize sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), veri koruma kültürünün çocuk yaşlardan itibaren yerleşmesi amacıyla, çocuklar ve gençlere yönelik bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. Kurumun Ankara’daki binasında 15 gün önce 300’ü aşkın lise öğrencisi ile öğretmenlerine yönelik yapılan bilgilendirme toplantısından sonra bugün de Ankara’nın çeşitli okullarından gelen 300’den fazla ortaokul öğrencisine kişisel verilerin korunmasının önemi anlatıldı. Toplantılarda çocukların ve gençlerin gerçek hayatta karşılaşacakları olumsuz durumlardan korunmak için kişisel verilerine neden ve nasıl sahip çıkmaları gerektiği örneklerle anlatıldı. Kişisel Verileri Koruma Kurumunun hazırladığı ‘internet ortamında gençleri bekleyen tehlikeler’ konulu kısa filmler çocuklar ve gençler tarafından ilgiyle izlendi.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, kişisel verilerin korunmasının temelinde insan onuru ve değeri olduğunu belirterek, “Kişisel verilere ulaşmak demek, aslında kişinin kendisine ulaşmak demektir. Kişisel verilerimizin hayatımızı nasıl etkilediğini anlamamız gerekiyor. Kişisel verilerimiz hayatımızı yönlendirir ve şekillendirir. Son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesi, kişisel verilerin işlenmesini daha kolay hale getirdi. Kişisel veriler elbette işlenecektir. Ancak bu verilerin kötüye kullanımının ve hukuka aykırı işlenmesinin önlenmesi gerekir. Kişisel veri güvenliği kişinin kendisiyle başlar. Dolayısıyla verilerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bu konuda bir bilinçlenmenin meydana gelmesi gerekiyor. Ülkemizde son zamanlarda bu farkındalığın önemli ölçüde arttığını ve daha da artacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Her şeyin başlangıcı farkındalık

Kurumun Uzman Hukukçularından Cennet Alas Şekerbay ise yaptığı sunumda kişisel verilerin nasıl işlendiğine, bilgi paylaşırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine ve internet ortamındaki tehlikelere dikkat çekti. Şekerbay sunumunda dijital çağda insanların arkalarında sürekli ayak izi bıraktığını söyleyerek, “Artık insanların geçmişte ne yaptıkları, nereden geldikleri ve nereye gidecekleri çok kolay bir şekilde tespit edilebiliyor. Bu yüzden daha tedbirli olmamız gerekiyor. Kurum Başkanımızın da ifade ettiği gibi, kişisel verilerinizin korunmasını isteme hakkınız sizin anayasal hak ve özgürlüğünüz. Bunun farkında olmanız aslında her şeyin başlangıcı” dedi.

Sizi ailenizden daha iyi tanıyorlar

Kişisel verilerin kontrolsüzce internet ortamında paylaşılması konusunda gençleri uyaran Şekerbay şöyle devam etti:

“Kontrolsüz ve bilinçsiz kişisel veri paylaşımının, kullanıcıların tehdit ve taciz edilmesi, zamanının çalınması, kişisel verilerin hukuka aykırı biçimde elde edilerek üçüncü kişilere satılması, siber zorbalık, siber şiddet, ayrımcılık ve manipülasyona maruz kalma gibi birçok kötü sonucu olabiliyor. Siz, birey olarak sosyal medya uygulamaları ya da çevrimiçi aktivitelerinizde kendinizi çok özgür hissediyorsunuz. İstediğiniz şeyi paylaşıyorsunuz. Kimse sizi görmüyor ve fark etmiyor zannediyorsunuz. Hatta normal hayatta paylaşmayacağınız şeyleri dahi paylaşıyorsunuz. Bunun arkasında çok büyük sıkıntılar ve riskler yatıyor. Bu özgürlük hissiyatınız biliniyor ve çeşitli algoritmalar sayesinde sizi ailenizden ve arkadaşlarınızdan bile daha yakın bir şekilde tanımış oluyorlar.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Buraya lütfen adınızı yazın

SON YAZILAR

Ketojenik diyette bu 8 uyarıya dikkat

Günümüzde ince ve fit görünme isteğiyle çoğu kişi gerek arkadaş çevresinden gerekse internetten elde ettikleri bilgilerle sağlıklarını tehdit edebilecek diyet programları uygulayabiliyor. Son dönemde öne çıkan diyetlerden biri de, yüksek proteinli düşük karbonhidrat içeren ketojenik diyet!

Çocuğunuz yanlış beslenme kaynaklı öğrenme güçlüğü yaşıyor olabilir

Son dönemin en önemli konusu şüphesiz beslenme… Yapılan araştırmalar beslenmenin sadece fiziksel görüntü ve beden sağlığını değil aynı zamanda bilişsel faaliyetlerimizi de etkilediğini gösteriyor. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan yanlış beslenme kaynaklı öğrenme güçlüğü konun önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

“Etkili antibiyotik geliştirilmezse 2050 yılında 10 milyon insan ölecek ”

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi uyardı: “Düne göre, antimikrobiyal direnç ve gıda güvenliği daha önemli hale gelmiştir. Günümüzde yılda 700 bin kişinin antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan ötürü hayatını kaybettiği, şayet yeni ve etkili antibiyotikler geliştirilemez ve direnç gelişimi önlenemez ise 2050 yılında 10 milyon insanın antibiyotik direncinden dolayı öleceği bildirilmektedir.”

‘En çok balı Çin üretiyor ancak en kaliteli bal Türk balı’

Arıcılık sektöründe hasat zamanı için en verimli ay olan eylül ile birlikte arıcılar kovanlardan son ballarını sağdı. Bu seneki bal hasadı hakkında açıklamada bulunan 35 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “Endemik bitki çeşitliliğinin yoğun olduğu yaylalarda yaptığımız arıcılığın meyvelerini topladık.” dedi.

Akciğer Kanserinin 4 Önemli Öncül Belirtisi

Akciğer kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık görülen ve yaşam kaybına neden olan kanser türü. Çoğunlukla da sinsi ilerliyor. Bu nedenle hastaların üçte ikisi tanı aldıklarında ileri evrede oluyor. Ancak bazı hastalarda ise erken dönemde belirti verebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Seha Akduman, bu belirtiler dikkate alındığında hastalığı erken yakalamanın ve tedavide daha etkin sonuçlara ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.
4,788BeğenenlerBeğen
497TakipçilerTakip Et
561TakipçilerTakip Et