TVHB: “Dünyayı hayvansal protein tüketen toplumlar yönetmektedir.”

0
1278
TVHB: “Dünyayı hayvansal protein tüketen toplumlar yönetmektedir.”

11 Ekim Dünya Yumurta Günü’nde Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden uyarı: Dünyayı hayvansal protein tüketen toplumlar yönetmektedir. Yumurta tüketiminin yüksek olduğu ülkeler aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ülkeleridir. Bu gün vesilesiyle yumurta üzerinde yaratılan yanlış bilgilerin önüne geçerek anne sütünden sonra en değerli besin olan yumurta tüketimini toplumumuzda arttırmak için Kamu, özel sektör ve meslek örgütleri ile sivil toplum temsilcileri gerekli işbirliği içerisinde olmalıdır.”

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), 11 Ekim Dünya Yumurta Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yayınladı. TVHB Merkez Konseyi Genel Sekreteri H. Haluk Aşkaroğlu imzasıyla yayınlanan açıklamada, hayvansal protein tüketiminin önemine dikkat çekildi. Yumurtanın anne sütünden sonra en değerli besin olduğu vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek ve tüketimi yeterli seviyeye getirmek amacıyla, 1995 yılından bu yana her yıl Ekim ayının ikinci Cuma günü kutlanmakta olan “Dünya Yumurta Günü” ülkemizde de 2008 yılından beri kutlanmaktadır.

Dünyada, bir milyar insanın şu anda yetersiz beslendiği ve dengesiz beslendiği tahmin edilmektedir. Gelecek 40 yıl boyunca, dünya nüfusun 3 milyar daha artması beklenmektedir. Bunun yanı sıra gelir dağılımındaki dengesizlikte önemli bir problem olarak karşımıza çıkmakta, gelişmiş ülkelerde her geçen gün hayvansal kaynaklı protein talebi artarken az gelişmiş ülkeler yetersiz ve dengesiz beslenmeye devam etmekte bu durum Dünya barışını tehdit etmektedir.

Bu gelişimi yakından takip eden Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre önümüzdeki 40 yıl için Dünyanın hayvansal protein talebini karşılamak için mevcut et, süt, yumurta gibi hayvansal protein üretiminin % 75 oranında büyümesi gerektiği düşünülmekte ve bu konuda önlem alınması ifade edilmektedir.

Yumurtalar içerdikleri amino asitler, kalsiyum, sodyum, iyot, selenyum, kolin ve A, B, D & E vitaminleri bakımından zengin mükemmel bir protein kaynağı bir başka deyişle doğanın protein, vitamin ve mineral haplarıdır.

Bu özellikleri ile sağlıklı cilt ve göz dokusunun korunmasına ve gece görüşüne yardımcı olur, sinirlerin ve kasların doğru çalışmasını sağlar, kalp hastalığı riskini azaltır, yaşa bağlı hafıza kaybını önler. Yumurtalar satın alabileceğimiz en ucuz ve en yüksek kalitede hayvansal proteini içerir.

Ülkemizdeki yumurta sektörü 22 milyar adet üretimi ile dünyada dokuzuncu, 400 milyon doları aşan ihracatı ile üçüncü sırada yer alan ve yaklaşık 150 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlayan bir sektör olarak ön plana çıkmaktadır. Ancak böylesine önemli bir rol üstlenen sektör gerek salgın kanatlı hastalıkları ve gerekse ihracat yapılan ülkelerdeki istikrarsızlıklara bağlı olarak dönemsel krizlerle karşı karşıya kalmaktadır.

Biz Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak diyoruz ki;

Dünyayı hayvansal protein tüketen toplumlar yönetmektedir. Yumurta tüketiminin yüksek olduğu ülkeler aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ülkeleridir.

Kendi geleceğimiz açısından insanlarımızın yeterli ve kaliteli gıdaya erişimini sağlamak en temel görevimizdir. Kaliteli beslenmede hayvansal kökenli gıdalara yeterli erişimden geçmektedir.

Bu gün vesilesiyle yumurta üzerinde yaratılan yanlış bilgilerin önüne geçerek anne sütünden sonra en değerli besin olan yumurta tüketimini toplumumuzda arttırmak için Kamu, özel sektör ve meslek örgütleri ile sivil toplum temsilcileri gerekli işbirliği içerisinde olmalıdır.

Ülkemiz insanının beslenmesinde ve istihdam yaratılmasında önemli rol üstlenen sektörün zaman zaman yaşanan dış etkenlere karşı daha dirençli hale getirilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.

Özellikle kanatlı hayvan hastalıklar kaynaklı üretim düşüşü, insan sağlığı ve ihracatta yaşanan kısıtların önüne geçilebilmesi için daha etkin veteriner hizmetlerinin verilebileceği bir Veteriner Hekimlik Otoritesinin kurulması gerektiğini bir kez daha vurgulamak isteriz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz