5.7 C
Ankara
Salı, Mart 26, 2024

“Bebeklerde bağışıklık sisteminin gelişimi için prebiyotik ve postbiyotikler çok önemli”

Uzman Doktor Dicle Çelik, bağışıklık hücrelerinin yüzde 70’inin bağırsaklarda yer aldığını ve doğumdan sonraki ilk 2 yılın bebeklerin bağışıklık sistemlerinin gelişimi açısından çok önemli olduğunu söyleyerek, “Bağışıklık sisteminin gelişimi için anne sütü içeriğinde yer alan prebiyotikler en önemli beslenme kaynağından biridir.” dedi.

Uzman Doktor Dicle Çelik

Bebek beslenmesi ve bağışıklık konusunda annelere yönelik önemli bilgiler paylaşan Uzman Doktor Dicle Çelik, prebiyotiklerin bebeklerin bağırsak sisteminde yer alan faydalı bakterilerin gelişimini desteklediğine ve bağışıklık sisteminin gelişiminde önemli rol oynadığına dikkat çekti.

“Bebeklerde bağışıklık sisteminin doğru gelişimi çok önemli”

Bebeklerin tam olarak gelişmemiş bir bağışıklık sistemi ile doğduklarına ve bağışıklıklarının zamanla olgunlaştığına dikkat çeken Çelik, “Bağışıklık hücrelerinin yüzde 70’i bağırsaklarda yer alır. Dolayısıyla doğumdan sonraki ilk 2 yıl, bebeğin bağışıklığının doğru gelişmesi çok önemlidir. Bebeğin sağlıklı gelişebilmesi için anne sütü en önemli besin kaynağıdır.” dedi. 

“Prebiyotik ve postbiyotikler faydalı bakterileri destekliyor”

Uzm. Dr. Dicle Çelik, prebiyotiklerin bebeklerin bağırsak sisteminde yer alan faydalı bakterilerin gelişimini destekleyerek bağışıklık sisteminin gelişiminde önemli rol oynadığına dikkat çekti.

“Postbiyotikler”den de bahseden Çelik; “Prebiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını artırır ve zararlı bakterilerin oluşumunu da önlemeye çalışır. Postbiyotikler de, yararlı bakterilerin yan ürünleridir ve çoğalmalarını destekler. Bu iki madde de anne sütünde bulunur. Anne sütü yokluğunda ya da eksikliğinde ise erken ek gıdaya başlamamalı, doktorunuza danışarak çocuk devam sütleri ile bebeğinizi beslemelisiniz. Prebiyotik ve postbiyotik ilaveli çocuk devam sütleri ile bebeğinizin bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Must Read