5.7 C
Ankara
Pazar, Mart 10, 2024

Gamze Akbulut

Ramazanda beslenme

Bu yıl da, Ramazan ayı yaz aylarına gelmekte ve ortalama 17 saate kadar süren bir oruç bizleri beklemektedir. Ramazan ayında oruç tutan bireylerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı değişmektedir. Üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğünle sınırlandırılması ile bu öğünlerin içerik ve miktarında değişiklikler oluşmaktadır.

İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromunun Beslenme Tedavisinde Yeni Bir Yaklaşım: Düşük Fodmap İçerikli Diyet

Toplumun yaklaşık %15’inde görülen, en yaygın sindirim sistemi hastalıklarından biri olan İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS), bağırsak alışkanlığında altta yatan bir hastalık olmadan meydana gelen, karında rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, belirgin derecede şişkinlik, şişlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtileri bir arada gösteren bir sendromdur.

Yağlı tohumlar günlük beslenmemizde ne ölçüde yer almalıdır?

Kronik hastalıkları önleme çalışmalarında, yüksek risk gruplarında sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırma, vücut ağırlık kaybını sağlama ve fiziksel aktivite düzeyini artırma gibi ılımlı değişikliklerin, kronik hastalık insidansını %45-60 oranında azalttığı belirlenmiştir. Yağlı Tohumlar Nelerdir? Fındık, ceviz, badem, çam fıstığı, yer fıstığı, antep...

Obezite Kadar Riskli Bir Durum: Yeme Bozuklukları

Yeme bozuklukları, obezite ile benzer şekilde son yıllarda artan bir prevalansa sahiptir. Bu hastalıkların oluşumu ve ilerlemesinde fizyolojik, psikolojik ve metabolik olarak farklı etmenler rol oynamaktadır.

Diş Çürüklerinin Önlenmesinde Beslenmenin Rolü

Diş çürükleri, karbonhidratların ağız florasındaki mikroorganizmalar tarafından parçalanması sonucunda oluşan asitlerin diş minesinin inorganik apatit kristallerini ayrıştırması sonucu oluşan kavite (oyuk) ile başlayan; bu evrede girişimde bulunulmaması halinde ise dişin sert dokusuna ulaşarak ağrılı rahatsızlıklara yol açan enfeksiyöz bir hastalık türüdür.

Yeni Trend: Glutensiz Beslenme

Gluten, çoğunlukla buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan bir tahıl proteinidir. Pek çok insanın mide ve bağırsaklarında sorunsuzca sindirilebilen bu protein, bazı insanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Gluten sindiriminin kolay olmadığı bu gibi kişilerde, glutene karşı hafif ya da ciddi derecede hassasiyet görülmektedir.

Son günlerin en çok tartışılan konusu: Trans yağlar sağlığımız için zararlı mı? Nasıl beslenmeliyiz?

Temel beslenme bileşenlerinden olan yağlar, sadece yüksek enerji kaynağı olmayıp, içerdikleri yağ asitlerinin özelliklerine bağlı olarak beslenme ve sağlık üzerinde çok önemli rollere sahiptir.

Diyabet’de Güncel Beslenme Tedavisi: Karbonhidrat Sayımı Yöntemi

Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır.

Yüksek Fruktoz Tüketimi Kansere Neden Olur mu?

Fruktoz, çoğu meyvenin bileşiminde bulunan ve batı tarzı diyetlerde yüksek tüketimi olan doğal bir şekerdir. Eşit miktardaki glikoz ya da sükroza göre daha tatlı tadı olan ve çoğunlukla şekerli besinlerde ve içeceklerde kullanılan bir şekerdir.

Yumurta kolesterolü yükseltir mi?

Mucizevi olarak nitelendirilen tek besin olan, anne sütüne en yakın besin yumurtadır. Yumurtayı bu kadar sağlıklı bir besin yapan ise; içerdiği proteinin vücutta kullanılabilirliğinin yüksek olması (%100’e varan oranda) ve böylelikle doku onarımı; ayrıca beyin ve sinir sistemi gelişimine de katkıda bulunmasıdır.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...

Nurettin Yüksel Kimdir? Profesyonel Besicilik ve Hayvancılık

Nurettin Yüksel Kimdir? Nurettin Yüksel, profesyonel hayvancılık alanında kendi yaptığı yem formülasyonları ile besicilikte önemli işlere imza atıyor.Besi hayvanlarının...

Air Anka Havayolları iş ilanları

İzmir merkezli kurulan hava kargo şirketi Air Anka Havayolları, pilot alımlarına başladı. Şirket, kaptan pilot, ikinci pilot, yükleme uzmanı...