21.4 C
Ankara
Cuma, Mart 29, 2024

yem

Yeğenağa: “Ayçiçek yağı stratejik ürün ilan edilmeli”

Yağlı tohumlarda kendi kendimize yetebilen bir ülke olmamız gerektiğini söyleyen Bunge Gıda Türkiye Ülke Lideri Turgut Yeğenağa; “Ayçiçek yağı stratejik ürün ilan edilmeli, zira ayçiçeği küspesinin yem sanayine de büyük katkısı var. Böylece yem ithalatımızı da azaltarak dış ticaret açığımıza katkıda bulunmuş oluruz” dedi.

Besici para kazanamıyor, vatandaş pahalı et tüketiyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Besici para kazanamadığı için hayvancılığı bırakıyor, vatandaş pahalı et tüketmek zorunda kalıyor. Aracılar ise kazançlarından taviz vermiyor” dedi.

Çiftçi de dolar mağduru

Gübreden tohuma, yeme, mazottan ilaca her girdisi dolara endeksli çiftçinin bitkisel üretimde üretim değeri, son 10 yılda 18,3 milyar dolar azaldı.

Yem, zirai ilaç, elektrik fiyatlarına ve sulama ücretlerine üretici yetişemiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, başta gübre olmak üzere yem, zirai ilaç, elektrik ve sulama gibi girdi fiyatlarının son günlerde önemli ölçüde artış gösterdiğini bildirerek, ”ürün maliyetleri artacak, üretici üretimde sıkıntı çekerken, artan gıda fiyatları tüketicilere ağır gelecektir” dedi.

Tezel: “Sanayicinin maliyet artışı yüzde 30’un üzerinde”

SETBİR Başkanı Tarık ​Tezel, enerji, ambalaj, işçilik, uluslararası emtia piyasaları ve diğer endüstriyel girdiler ile birlikte satış daralmasının yarattığı finansman maliyetleri de göz önüne alındığında, et ve süt sanayinde maliyet artışının yüzde 30’un üzerinde olduğunu belirtti.

40 kuruşluk çiğ süt destek primi ödemesi 3 ay erkene çekiliyor

40 kuruşluk çiğ süt destek priminin 3 ay erkene çekilerek Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için uygulanacağını, Temmuz ve Ağustos'un ise hemen ödenmeye başlanacağını duyuran Bakan Pakdemirli, “En yakın zamanda da 2021 Ocak ayında geçerli süt fiyatını gıda komitesinde tartışıyor olacağız.” şeklinde konuştu.

Sarıbal uyardı: Süt ve et krizi kapıda!

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, artan girdi maliyetlerine rağmen çiğ süt alım fiyatlarının 1 yıldır değişmediğini belirterek, “Süt üreticileri maliyetlerini karşılamıyor. Süt hayvanları kesime gidiyor. Önümüzdeki süreçte süt hayvanlarının kesime gitmesinden dolayı bizleri süt ve et krizi beklemektedir” dedi.

Üreticiden ağır tepki: “O verdiğiniz 40 kuruş desteği de alın, başınıza çalın!”

Son günlerde yaşanan çiğ süt referans fiyatı tartışmalarının ardından Ulusal Süt Konseyinin “zam yok, prim artışı var” açıklamasına en sert tepki Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut’tan geldi. Karabulut, “O verdiğiniz 40 kuruş desteği de alın, başınıza çalın!” dedi.

ZMO: “Üretimdeki yapısal sorunlara kalıcı çözüm getirilmeli!”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, 47. Dönem 1. Danışma Kurulu Toplantısının ardından yayınladığı sonuç bildirgesinde; üretimdeki yapısal sorunlara kalıcı çözüm getirilerek, planlı tarımsal üretime geçilmesi ve tarımsal üretim seferberliği ilan edilmesini istedi.

HAYKOOP: Çiğ süt fiyatı revize edilsin!

Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ertürk, süt fiyatının 3,00 TL olmasını teklif etti.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img