17.3 C
Ankara
Perşembe, Nisan 18, 2024

un ihracatı

Buğday ürünü ihracatından 4 ayda 300 milyon dolara yakın kazanç sağlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2019 yılının ilk 4 ayında 679 milyon dolarlık buğday ithal edilirken, 960 milyon dolar değerinde işlenmiş buğday ürünü ihraç edildiğini açıkladı.

Türkiye, Uluslararası Operasyonel Değirmenciler Birliği’nin Avrasya Bölgesi İcra Direktörlüğünü üstlendi

Hububat değirmencilik sektörünün dünyadaki en büyük sivil toplum kuruluşu 122 yıllık Uluslararası Operasyonel Değirmenciler Birliği (IAOM)’nin 32 ülkeden oluşan Avrasya Yönetim Konsey Başkanlığını ve İcra Direktörlüğünü, dünyanın 6 yıldır un ihracat şampiyonu Türkiye yönetecek. Türkiye başkanlığını ise un sektörünün kapasite olarak yüzde 90’ını temsil eden TUSAF (Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu) üstlenecek.

Fiyatlardaki fahiş artış, un ihracatına kısıtlama getirdi

Ticaret Bakanlığı, son dönemde yurtiçi un fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı, İhracat Rejimi Kararında değişiklik yapılarak Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışındaki un ihracatına yeni düzenleme getirildiğini duyurdu. Sınırlama getirilen un ihracatının payının, ülkemizin toplam un ihracatının yaklaşık %1’ini oluşturduğu belirtildi.

Tarım ürünlerinin fiyatları Amerika’da değil Türkiye’de belirlenecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ürün ihtisas borsasını bu ay içerisinde faaliyete geçireceklerini belirterek, "Ürün ihtisas borsası ile özellikle tarım ticareti noktasında derinliği olan bir piyasayı Türkiye'de hep birlikte oluşturacağız. Artık buğdayın veya diğer tarım ürünlerinin fiyatlarını Amerika'da değil Türkiye'de belirleyeceğiz." dedi.

Un ihracatında dünya lideri, makarna ihracatında ikinci sıradayız

Geçen yıl 186 ülkeye 18 milyar dolar değerinde bin 730 çeşit tarımsal ürün ihraç edildiğini bildiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Özcan, Türkiye’nin son 10 yıldır dünya un ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikinci sırada olduğunu açıkladı.

Paketli ekmek tüketimi artacak

Doruk Un CEO’su Gürsel Erbap, 2016 yılı içerisinde ülkemizdeki paketli ekmek tüketiminin artacağı, buna karşın paketsiz ekmek tüketiminin ise düşeceğini ifade etti.

“Serbest piyasayı istismara kalkışanların karşısındayız”

Üreticinin her zaman yanında bulunduklarını, fakat tüketicilerin de son derece önemli olduğunu söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik: "Tabii ki serbest piyasadan yanayız. Ama serbest piyasa şartlarını istismara kalkanların da karşısında olacağımızı herkesin bilmesinde fayda var. Biz yeri gelince serbest stilde de güreşi iyi biliriz yani. Onun için kimse serbest piyasayı bozmaya kalkmasın." şeklinde konuştu.

“Türkiye dünyanın un ambarı”

Türkiye’nin un ihracatının yüzde 5,2 artışı sanayici tarafından olumlu karşılandı. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Günhan Ulusoy, “Ülkemiz dünyanın un ambarıdır.” dedi.

Un sanayicilerinden ihracat rekoru

Dünya un ticaretinin yüzde 20,25’ini gerçekleştirerek bu dalda birinci ülke olan Türkiye, geçen sene 2,8 milyon ton ile ihracat rekoru kırdı.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img