17.3 C
Ankara
Cuma, Mart 29, 2024

şekerli içecekler

“Aşırı şeker tüketimi çocukların tat duyusunu etkiliyor!”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Güncan, çocuklarda aşırı şeker tüketimi ve zararlarını anlattı.

Gazlı içecek: Kilo, şeker, depresyon

Gazlı içeceklerin aşırı tüketimi bir dizi sağlık problemine yol açıyor. Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Gazlı ve şekerli içecekler obezitenin önde gelen nedenlerinden biridir. Dahası, aşırı kalori alımı, kalp hastalığı ve diyabetle ilgili bir dizi semptom olan kilo almaya ve metabolik sendroma yol açıyor” diyor.

Bu önerilerle tatlı krizlerine son verin

“Tatlı krizleri” çoğumuzun dert yandığı, ancak çözüm bulmakta zorluk çektiği sorunlardan biri. Zaman zaman yaşanan tatlı krizleri sorun oluşturmazken, ataklar sıklaştığında zamanla kilo alımına, yorgunluk hissine, öfke ataklarına, uyku bozukluklarına, hatta insülin direnci, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve karaciğer yağlanması gibi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Dolayısıyla tatlı krizlerine ‘dur’ dememiz hem fiziksel hem ruhsal sağlığımız için çok önemli.

Ergüder: “Kanun koyucu, şekerli, gazlı gıdalara içindeki şeker oranına göre vergi koyarak, bu ürünlere erişimi zorlaştırmalı.”

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliği Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlıklı Yaşam Program Yöneticisi Toker Ergüder: "Kanun koyucu, şekerli, gazlı gıdalara içindeki şeker oranına göre vergi koyarak, bu ürünlere erişimi zorlaştırmalı. Herkesin çok kolay anlayabileceği yeşil, sarı ve kırmızı etiketler ürünlerin üzerine konulmalı. Türkiye bir an önce trans yağları yasaklamalı."

X, Y ve Z Kuşakları Nasıl Besleniyor?

X Kuşağı iki öğün, alım gücü en yüksek kuşak olan Y Kuşağı üç öğün, Z Kuşağı ise düzensiz besleniyor. Özellikle kahvaltıyı atlayan Z Kuşağı, beslenmesinde ağırlıklı olarak fast food ve gazlı, şekerli içecekleri tercih ediyor.

Türkiye en çok şekerli içecek tüketen ülkeler arasında

2018 yılı verilerine göre küresel yıllık meşrubat tüketimi kişi başına ortalama 91,1 litre olarak görülürken, Türkiye’nin şekerli içecekler tüketme listesinin başlarında olduğu görüldü. Medya takip kurumu Ajans Press, dünyadaki şekerli içecek tüketimine yönelik yapılan araştırmayı inceledi. Ajans Press’in Euromonitor International verilerinden ve...

Ergen beslenmesinin 10 önemli kuralı

Sağlıklı bir yetişkinlik geçirebilmek için tıpkı bebeklikte olduğu gibi ergenlik dönemindeki beslenme alışkanlıkları da önem taşıyor. Zira kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşlarında başlayıp, 18 yaşına kadar devam eden ergenlik döneminde edinilen alışkanlıklar yetişkinliğin temelini oluşturuyor.

Düşük kalorili tatlandırıcılar sağlığa zararlı mı?

Hiç kimse, yaklaşık 200 kalori içeren 500 ml'lik kola şişesi gibi şeker içeren içeceklerin düzenli tüketilmesinin sağlığınıza iyi geldiğini söyleyemez. Bunun yerine ise diyete uygun kalorisi düşük şekersiz türleri tavsiye edilir.

Müsteşar Tunç: “Çocuklarımız, gazlı, boyalı, asitli, şekerli içecekler yerine süt tüketsinler.”

Bu yıl, 7. uygulama yılına giren Okul Sütü Programı, Çankaya'daki Muazzez Karaçay İlkokulu'nda gerçekleştirilen programla başladı. Okul Sütü Programı ile hem yeni neslin dengeli ve sağlıklı beslenmesini hem de süt tüketimini artırmayı amaçladıklarını söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Hadi Tunç; “Çocuklarımız, gazlı, boyalı, asitli, şekerli içecekler yerine süt tüketsinler.” dedi.

Yapay tatlandırıcılar hiç de masum değil

Şekerli gıda tüketiminden uzaklaşan tüketiciler düşük kalorili diyet gıda ve içeceklere yöneliyor. Ancak yapılan araştırmalar diyet gıda ve içeceklerde kullanılan yapay tatlandırıcıların sorunların çözümü değil, sorunun tam da kendisi olabileceğini gösteriyor.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img