9.8 C
Ankara
Cumartesi, Nisan 20, 2024

Özlem Özüner

Küresel GSYH büyüme tahmini yüzde 0,5’e çekildi

Covid-19 salgını nedeniyle, tek çeyrekte küresel ticarette 1 triyon 064 milyar dolar zarar ve küresel GSYH’da 2020 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 15 daralma bekleniyor. Dünya genelinde iflaslarda yüzde 14 artış beklenirken, bunun sonucunda sadece Avrupa’da 65 milyon kişinin desteğe ihtiyacı olacağı tahmin ediliyor.

2020 yılında küresel iflaslar yüzde 6 artacak, Türkiye’de bu oran yüzde 5 olacak

2019 yılının ilk üç çeyreğinde toplamda 145 milyar euroluk ciroyu aşan 249 küresel iflas yaşandı. 2020 yılında ise küresel iflasların üst üste dördüncü kez artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Özüner: “2020’de ihracatın büyümeye katkısı daha az olabilir.”

2019’un, küresel belirsizliklerin olumsuz etkilerinin yaşandığı, piyasalarda volatiletinin yüksek olduğu bir sene olarak geçtiğini söyleyen Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, “Yavaş büyümenin uzun süreceği bir döneme giriyoruz. Küresel mal ve hizmet ticareti sadece %1,7’lik büyümeyle 2009 yılından beri görülen en düşük hıza gerileyecek. Bu nedenle Türkiye’de ihracatın büyümeye katkısı daha az olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Afrika, Türk ihracatçılar için önemli potansiyel barındırıyor

Düşük ticari engeller Afrika Kıtası’nın 2030 yılına kadar ek 140 milyar dolarlık ithalat yapma potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor. Bölgede imalat sanayi, tekstil, perakende ve çelik sektörlerinin büyük potansiyeli bulunuyor.

Küresel alacak tahsil süreleri 2007’den beri en yüksek seviyesinde…

Alacak tahsil sürelerinin küresel ortalaması 2007’den beri en yüksek seviyesine ulaşarak 2017’de 66 güne uzadı. Euler Hermes, alacak tahsil süresinin küresel ortalamasının 2018’de 67 güne ulaşarak 1 gün daha uzamasını bekliyor. En uzun alacak tahsil süresine sahip olan ülkelerden Çin ve Yunanistan’ı ortalama 83 gün ile Türkiye takip ediyor.

Ticarette küresel korumacılık önlemleri

Euler Hermes’in raporuna göre tüm korumacılık önlemleri birlikte ele alındığında Çin ve ABD’nin ithalata yönelik gümrük vergilerinde toplam 0,5 puanlık bir artış ortaya çıkıyor. Gerçekleşme ihtimali en yüksek olan bu senaryo, ABD ve Çin için yıllık toplam 30 milyar dolar ihracat kaybı demek.

Türkiye’deki iflas oranı 2018’de yüzde 4 düşecek

Küresel olarak iflaslarda 2017 yılında yüzde 1’lik artış gerçekleşti. Bu yıl için yüzde 1 oranında düşüş bekleniyor. Türkiye’deki iflaslarda ise 2018 yılında yüzde 4’lük bir düşüş olacağı tahmin ediliyor. Çin yüzde 10, İngiltere ve Fas yüzde 8, Romanya yüzde 7 ve Polonya yüzde 5 ile 2018’de iflaslarda en şiddetli artışı yaşayacak ülkeler arasında yer alıyor.

Her dört sektörden biri yüksek riskli

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes, yeni Ekonomik Görünüm raporunda, şirketlerin kısa ve uzun dönemde zorluklarla karşı karşıya kalacağı 2016’nın zorlu bir yıl olacağını açıkladı. Sektör Oyunları Başlasın – Şirket Olimpiyatları Erken Başlıyor başlıklı rapor, Rio Olimpiyatları’nı beklemeden kendi oyunlarına başlayan dünya genelindeki şirketlerin günlük hayatlarına ışık tutuyor. Raporda, 72 ülkedeki riski değişen 18 sektör analiz ediliyor.

Özüner: “Türkiye kelepir şirket pazarına dönecek”

İflaslarda bekledikleri yüzde 6’lık artışı, yüzde 15’lere revize ettiklerini açıklayan Euler Hermes'in Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, finansal zorlukların ardından şirketlerin aktif değerlerinin ucuzladığına dikkat çekerek; Türkiye'nin kelepir şirket pazarına döneceğini belirtti. Özüner, en fazla iflasın gıda sektöründe bakliyatçılar ve gıda perakendecilerinde olduğunu da sözlerine ekledi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img