20.9 C
Ankara
Salı, Nisan 16, 2024

buğday üretimi

“Buğday ekimi ithale gerek kalmayacak biçimde planlamalı”

TMO’nun yerli ürün stokunun yeterli olmamasının tüccarın piyasada fiyatı yükseltmesine neden olduğunu ve bu sonucun ithalatı zorunlu kıldığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu sebeple buğday üretiminde kendi kendimize yetecek konuma gelmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Buğday üretim alanımız daralıyor

Prof. Dr. Taner Akar: “Buğday ekim alanımız 2000’den bu yana yaklaşık 3 milyon hektar azaldı. Bizim için bu kadar stratejik olan ürünün ekim alanının giderek azalması kaygı verici.”

Buğday üretiminde 20,5 milyon ton öngörüsü

Ulusal Hububat Konseyi (UHK), 2020 yılı buğday üretiminin, uzun yıllar üretim ortalaması olarak kabul edilen 19,7 milyon tondan yüzde 4 fazla, 20,5 milyon ton civarında gerçekleşeceğini öngörüyor.

Dekarda 1000 kilogram buğday hayal değil

Akdeniz’de çiftçilerin dekar başına ortalama 350-400 kilogram buğday hasat ettiğini bildiren Prof. Dr. Taner Akar, bilinçli uygulamalarla bu rakamın en az 700 kilograma çıkarılabileceğini söyledi. Akar, “Çiftçimiz için dekar başına 1000 kilogram almak hayal değil. Bunu başarabiliriz yeter ki bilinçli olarak üretim yapabilelim” diye konuştu.

Bitkisel üretimimiz niçin düştü?

Neredeyse her gün, yöneticilerimiz, tarım topraklarımızı, otlaklarımızı kanunla korumaya aldıklarını söylüyorlar fakat tarım alanlarımız daralmaya devam ediyor. Üzerlerine binalar yapılması önlenemiyor. Çoğu izinsiz yapıların neredeyse hiçbirine dokunulmuyor, aksine belirli aralıklarla aflar çıkarılıyor. Tahribat, adeta teşvik ediliyor.

Fiyatlardaki fahiş artış, un ihracatına kısıtlama getirdi

Ticaret Bakanlığı, son dönemde yurtiçi un fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı, İhracat Rejimi Kararında değişiklik yapılarak Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışındaki un ihracatına yeni düzenleme getirildiğini duyurdu. Sınırlama getirilen un ihracatının payının, ülkemizin toplam un ihracatının yaklaşık %1’ini oluşturduğu belirtildi.

TMO: “Ekmekte buğday kaynaklı bir fiyat artışının gündeme getirilmesi doğru değil”

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğdayda ülkemizde miktar olarak sıkıntılı bir durum bulunmadığını, sanayicinin de piyasadan geçen yıl seviyelerindeki fiyatlarla ürün tedarik edebildiğini belirttiği açıklamasında, bugün için ekmekte buğday kaynaklı bir fiyat artışının gündeme getirilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

Küresel gıda fiyatları Ağustos ayında geriledi

Küresel gıda fiyatları Ağustos ayında düşerken bunda alışılmışın dışında bol tahıl hasadı ihtimalinin iri taneli stokları arttırma beklentisi etkili oldu.

TZOB: TMO acilen devreye girsin, müdahale alım fiyatını açıklasın!

TMO’nun finansman ihtiyacının hızlı bir şekilde karşılanmasını talep eden TZOB Başkanı Bayraktar; “TMO acilen devreye girmeli, çiftçinin dostu olduğunu göstermeli, enflasyon farkı, üretici karı ve refah payını dikkate alan bir müdahale alım fiyatı açıklamalı, üreticinin alın terinin karşılığını vermelidir” şeklinde konuştu.

FAO gıda fiyatlarında son iki yılın en yüksek oranı

FAO Gıda Fiyat Endeksi Şubat ayı değeri 175.5 olarak gerçekleşirken bu son iki yıldaki en yüksek oran olarak kayıtlara geçti. Endeks geçtiğimiz yılın Şubat ayına göre yüzde 17.2 oranında artış gösterdi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img